Nagyvilág

Az év végén dönthetnek a kötelező betelepítési kvótáról

Előreláthatóan az év végén dönthet az Európai Bíróság (ECJ) a 120 ezer menedékkérő szétosztásáról szóló uniós kvótarendszer ellen benyújtott szlovák keresetről, jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a bíróság elnökére hivatkozva kedden.

A kvótadöntés elleni beadvány elbírálásának várható időtartamáról a szlovák hírügynökség Koen Lenaertset, az ECJ elnökét kérdezte, aki kedden a pozsonyi Legfelsőbb Bíróságon tett látogatást.

Biztosan nem évek kérdése (a döntés meghozatala), hanem hónapoké. Tizenkét hónap is lehet, válaszolta Lenaerts. Hozzátette: a beadványról minden tagállam állást foglalhat, és ez eltart egy ideig, de bízik benne, hogy az ítélet ez év végéig vagy legkésőbb 2017 elejéig meg fog születni.

Az uniós tagországok belügyminiszterei tavaly szeptember 22-én döntöttek – minősített többségi szavazással – a menedékkérők szétosztásáról. Szlovákia, Magyarország, Csehország és Románia is a terv ellen ellen szavazott, Finnország pedig tartózkodott.

Robert Fico szlovák kormányfő már az uniós döntés másnapján jelezte, hogy Szlovákia meg fogja támadni a határozatot. Fico ezt akkor többek között azzal indokolta, hogy a kötelező kvótákat az uniós belügyminiszterek az (uniós állam- és kormányfőket tömörítő) Európai Tanács korábbi döntése ellenében hagyták jóvá.

A szlovák kereset beadásához szükséges határozatot szeptember 30-án hagyta jóvá a pozsonyi parlament, magát a beadványt pedig december 3-án iktatták a luxemburgi székhelyű bíróságon. Az uniós menekültkvótákat később Magyarország is megtámadta. Pozsony a keresetben az uniós döntés érvénytelenítését, valamint a perköltségek megtérítését kérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik