Nagyvilág

Tiltott fegyver bevetésével vádolják Oroszországot

A Human Rights Watch szerint kazettás bombát vetnek be a civilek ellen, az orosz külügy tagad.

Az orosz légierő és a szíriai kormánycsapatok közös műveleteiben legalább 14-szer vetettek be tiltott fegyvernek számító kazettás bombákat az elmúlt két hétben Szíriában – közölte a Human Rights Watch emberi jogi szervezet. A jelentés szerint legalább 37 civil, köztük nők és gyermekek haltak meg a kazettás bombás támadásokban, több tucatnyian pedig megsebesültek.

A kazettás bomba sok kisebb robbanótöltetet tartalmaz, amit nagyobb területen szétszór, ezek a fegyverek nem alkalmasak pontos célzásra, és rendkívül veszélyesek a civil lakosságra még a háborúk után is, mert nem robban fel mindig az összes töltet.

A HRW a tiltott fegyver használatát szemtanúk beszámolója és a támadásról készült felvételek alapján állapította meg. Hozzátették: ennél jóval magasabb lehet a kazettás bombás támadások valós száma.

Az Amnesty International már tavaly decemberben közölte, hogy Oroszország kazettás bombákat vet be Szíria civilek lakta részén. Egy orosz katonai szóvivő akkor azt mondta: nem használnak ilyen fegyvereket. A HRW viszont azt állítja: több felvételen azonosítottak kazettás bombákat Szíriában szolgálatot teljesítő orosz repülőgépeken, köztük olyan képeken és videókon is, melyeket a moszkvai védelmi tárca tett közzé.

Az orosz külügyminisztérium múlt héten közölte: kizárt, hogy az orosz fegyveres erők tiltott fegyvereket vessenek be Szíriában, szerinte az ilyen állítások a török oroszellenes propaganda részét képezik. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint Oroszországnak „mindeddig nem mutattak be olyan meggyőző tényeket, melyek a légicsapások civil áldozatairól szóló jelentéseket bizonyítanák”.

Ugyanakkor az utóbbi napokban emberek tízezrei menekültek a török határ felé Aleppó városából, melyeket a szír kormánycsapatok az orosz légierővel közösen támadnak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik