Nagyvilág

Saját szervezeteivel tárgyal a kormány a köznevelésről

A keddi kerekasztalnak egy „ellenzéki” résztvevője lesz.

Nem sok biztató jel van arra, hogy a keddi köznevelési kerekasztal fordulatot hozhat a hazai oktatásban, a kormány ugyanis nagyrészt a saját maga alapította, vagy vele baráti szervezeteket hívta meg, ezek egy részének ráadásul alig van bármi köze az oktatáshoz – írja az Index. A legnagyobb pedagógus szakszervezet ugyanakkor távol marad.

Az ülés hivatalosan reggel nyolckor kezdődik, háromnegyed 11-kor pedig már sajtótájékoztatón akarnak beszámolni az eredményekről, vagyis kettő és háromnegyed óra alatt próbálják megoldani az elmúlt öt év félrecsúszott átalakításait.

Ott lesz a kerekasztalnál a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, amely az egyházi iskolák pedagógiai-szakmai szolgáltató intézménye – kérdés, mi közük van a Klik által fenntartott állami iskolákhoz. Az egri Eszterházy Károly Főiskola képviselői is elmennek, itt ugyan komoly tanárképzés folyik, de az országban még hat másik helyen, így az ELTE-n, a szegedi, a debreceni és a pécsi egyetemen is, őket mégse hívták.

Jelen lesz a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, melynek eddig is komoly beleszólása volt a szakképzés és a felsőoktatás átalakításába, a duális képzés létrehozásába. A Nemzeti Pedagógus Kar is elmegy, melyet a kormány főleg azért hozott létre, hogy ne a szakszervezetekkel kelljen tárgyalnia. A Nemzeti Ifjúsági Tanács elvileg civil kezdeményezésre jött létre, az oktatáshoz annyi közük van, hogy több diákszervezet, hallgatói alapítvány van a tagjai között, a kerekasztalon viszont közoktatásról lesz szó.

A Magyar Művészeti Akadémiát megint csak a kormány hozta létre a magyar kultúra intézményes irányítására, Fekete György szervezetét viszont a művészvilág jelentős része sem ismeri el. Elmegy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is, noha a gyerekek többsége egy vagy két gyermeket nevelő családba tartozik.

Egyetlen „ellenzéki” résztvevőre lehet számítani, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetére, amely először a kerekasztal bojkottját hirdette meg, de később azt mondták: elmennek és meglátják, mi sül ki ebből.

Ott lesznek még az Országos Köznevelési Tanács, a Klik, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége képviselői is – derül ki az Index cikkéből, mely számba vette a résztvevőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik