Nagyvilág

Kibontakozóban lévő botrány miatt mondott le az orvosi Nobel-díjat odaítélő bizottság vezetője

Nobel-dij(210x140).jpg (Array)
Nobel-dij(210x140).jpg (Array)

Lemondott az orvosi Nobel-díjat odaítélő testület vezetője, hogy megkímélje a rangos díjat az esetleges botránytól, miután súlyos etikai és szakmai visszaélések gyanúja miatt vizsgálat indult egy pártfogoltja, az őssejtes légcső-transzplantációk úttörőjének számító Paolo Macchiarini ellen.

A stockholmi Karolinska Intézet hétfőn megerősítette, hogy “a Nobel-díj tekintélyének megőrzése céljából” a hét végén – szombati hatállyal – benyújtotta lemondását Urban Lendahl genetikaprofesszor, az intézet 50 professzorából álló orvosi Nobel-közgyűlés (Nobelförsamlingen) főtitkára, mivel arra számít, hogy ő is érintett lesz a vitatott sebész és őssejttudós ellen indult vizsgálatban. Lendahl egyike volt azoknak a professzoroknak, akik 2010-ben Macchiarini szerződtetését javasolták a Karolinska Intézetnek.

Az intézet csütörtökön bejelentette, hogy nem újítja meg az újszerű műtétjeiről világhírűvé vált sebész november 30-án lejáró szerződését, laboratóriumát pedig fokozatosan felszámolják. Pénteken azt is bejelentették, hogy külső szakértőt bíztak meg annak vizsgálatával, vétett-e bármilyen jogszabály vagy tudományos protokoll ellen Paolo Macchiarini.

Riasztó etikai aggályok

Nem sokkal korábban egy svéd dokumentumfilm etikai aggályokat vetett fel Macchiarini egyes műtétjeivel kapcsolatban, e fenntartásokat az intézet most “nagyon riasztónak” nevezte. A Vanity Fair című magazin múlt havi számában azzal vádolta meg a sebészprofesszort, hogy meghamisította szakmai önéletrajzát.

A sikeresnek látszó sebészt több kollégája is azzal vádolta, hogy túlértékelte eljárásai hatékonyságát. Stockholmban megoperált három betege közül kettő meghalt, és a harmadik is több mint három éven át feküdt kórházban.

Macchiarini vezetésével végezték el 2008-ban a világ első olyan légcsőátültetését, amelyhez a páciens őssejtjeiből a testen kívül kitenyésztett szövetekkel borított donorszervet használtak fel, így nem volt szükség a kilökődést gátló gyógyszerekre. 2011-ben a világon elsőként ültettek be olyan mesterséges légcsövet, amelyet a beteg saját őssejtjeivel burkoltak be egy a maga nemében első, sikeresnek mondott eljárással. 2013-ban saját őssejtjeiből kitenyésztett légcsövet ültettek be egy légcső nélkül született kétéves kislányba, aki három hónappal később meghalt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik