Külföld
German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier (R) and his Croatian counterpart Miro Kovac give a joint press conference following talks on February 8, 2016 in Berlin. / AFP / dpa / Bernd von Jutrczenka / Germany OUT

Horvátország nem akar „menekültelosztó központtá” válni

24.hu
24.hu

2016. 02. 08. 16:26

A német külügyminiszter szerint több őszinteségre lenne szükség a válságkezelésről folytatott diskurzusban.

Horvátország nem akar menekültelosztó központtá válni – mondta a horvát külügyminiszter berlini látogatásán. Miro Kovac a német diplomácia vezetőjével, Frank-Walter Steinmeierrel közösen tartott sajtótájékoztatót, ahol hangsúlyozta: hazája hozzá akar járulni a közös európai megoldáshoz, és már horvát rendőrök is dolgoznak Macedóniában.

Kovac szerint a menekülthullám csillapításához nemcsak a balkáni útvonalon kell intézkedéseket tenni, hanem helyben, Szíria térségében is segítséget kell nyújtani az emberekhez. Hangsúlyozta: egyetért ugyan a görög-török külső uniós határ ellenőrzésének fontosságával, de a macedón-görög határ védelmének megerősítését is szorgalmazza.

Segíteni kell Görögországnak

A német külügyminiszter ugyanakkor azt mondta: nem lehet Görögország kirekesztésével újradefiniálni az EU külső határait, a válságkezelésről folytatott diskurzusban pedig több őszinteségre van szükség. Szerinte sokan kettős beszédet alkalmaznak: a sajtóban a határok lezárásáról, zárt ajtők mögött viszont ellenőrzésről és regisztrációról beszélnek.

Nem létezik a válságnak az a nagyon egyszerű megoldása, amelyet sokan talán hallani szeretnének

– mondta Steinmeier. Közölte: nem vitatja senki, hogy törekedni kell a határellenőrzés hatékonyságának növelésére és a menekültek regisztrációjára, de második elemként a görög-török uniós külső határ védelmén is jelentősen javítani kell, és ezt Görögország nem tudja egyedül megvalósítani, ezért segíteni kell a görög hatóságokat személyzettel, eszközökkel, hajókkal.

Kitérő válasz Szerbiának

Eközben az osztrák külügyminiszter kétnapos balkáni körútjának első állomásán, Szarajevóban arról beszélt, hogy az EU nem hagyhatja magára a nyugat-balkáni országokat, különösen Szerbiát és Macedóniát a menekültválság kezelésében. „Remélem, hogy hamarosan újra meg tudjuk erősíteni az EU külső határát, és Görögország megengedi, hogy segítsünk neki ebben” – mondta.

Kurz kitérő választ adott arra a szerb újságírói kérdésre, hogy kell-e Szerbiának attól tartania, hogy a menedékkérők a Balkánon rekednek, ha Ausztria lezárja határait. A külügyminiszter azt mondta: nem ismétlődhet meg az, ami tavaly, amikor több mint 90 ezer menedékkérő érkezett az országba, mert az osztrák szociális rendszernek fenntarthatónak kell maradnia és az országban nem lehet ennyi embert elhelyezni. 37 500 főben korlátozták a befogadható menedékkérők számát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.