Külföld

Az izraeli hadsereg 30 ezer palesztinnak adna munkavállalási engedélyt

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 08. 10:22

Az izraeli kormány a Ciszjordániában élő újabb palesztinoknak adna munkalehetőséget "Kis-Izrael" területére.

A palesztin munkavállalók körének kiszélesítésén már hetek óta dolgozó katonai illetékesek úgy nyilatkoztak az újságnak, hogy a palesztinok izraeli munkához jutása bizonyítottan fékezi a terrort.

A palesztinok izraeli foglalkoztatásának növelését a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin terület (Ciszjordánia) polgári közigazgatásáért felelős Joáv Mordeháj tábornok és Móse Jaalon védelmi miniszter kezdeményezésére szavazta meg előbb a szűkebb biztonságpolitikai, majd a teljes izraeli kabinet.

58 ezer embernek van munkavállalási engedélye

Jelenleg mintegy 58 ezer palesztin rendelkezik hivatalos munkavállalási engedéllyel “Kis-Izrael” területén, de mintegy 120 ezerre teszik az izraeli cégeknek dolgozók tényleges számát, mert hozzáadják az illegálisan naponta vagy hetente átszivárgó, mintegy harmincezer palesztint és a Ciszjordániában felépített izraeli ipartelepen dolgozó 27 ezer palesztin munkást is.

A harmincezer új hivatalos munkavállalót főként a munkaerőhiánnyal küzdő ipari övezetekben, az építőiparban, a szolgáltatóiparban és a mezőgazdaságban fogják alkalmazni. Azok a palesztinok juthatnak munkavállalási engedélyhez, akik átesnek a Sin Bét belbiztonsági szolgálat átvilágításán, amely kizárja esetleges terrorista kapcsolataikat vagy szándékukat.

A majdnem öt hónapja tartó erőszakhullámban eddig két alkalommal követett el merényletet Izraelben dolgozó palesztin. Egyikük késszúrásokkal megölt két izraelit egy imádkozóhelyen Tel-Avivban, egy másik pedig kalapáccsal megsebesítette két izraeli munkatársát egy építkezésen.

A hadsereg a kollektív büntetés ellen

A katonai vezetők ennek ellenére többször is kiálltak a palesztinok izraeli foglalkoztatása mellett, mert az szerintük további ezreknél veszi elejét annak, hogy terrorcselekményeket kíséreljenek meg. Gadi Ejzenkot vezérkari főnök és Jaalon is többször tiltakozott a palesztinok kollektív megbüntetése ellen, és arra kérték a politikusokat, hogy világosan határolják el egymástól a merénylőket és a palesztin lakosságot, hiszen az utóbbi nagy többsége nem vesz részt erőszakos tiltakozásokon, sőt a tüntetéseken sem jelenik meg.

Az MTI tudósítójának személyes tapasztalata szerint a Ciszjordániában élő palesztinok legfőbb követelése és vágya az izraeli munkához jutás a magas ciszjordániai munkanélküliség és az izraelinél jóval alacsonyabb helyi fizetések miatt.

A hétvégén nyilvánosságra hozott friss közvélemény-kutatás adatai szerint jelentősen csökkent Ciszjordániában és Gázában az utóbbi hónapokban zajló “harmadik intifáda” támogatottsága. Novemberben még a palesztinok hatvanhárom, de február elején már csak negyvenhárom százaléka vélte helyesnek a küzdelem folytatását erőszakos eszközökkel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.