Külföld
A man jumps off a boat as migrants and refugees arrive on the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean Sea from Turkey on November 13, 2015. EU leaders on November 12 struck an aid-for-cooperation deal with Africa and proposed a summit this year with Turkey in a two-front push with wary partners to tackle an unprecedented migrant crisis. AFP PHOTO / BULENT KILIC

A görög-török határ lezárást szorgalmazza az osztrák belügyminiszter

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 08. 12:12

Szigorúbb menekültpolitikát és a görög-török határ lezárást szorgalmazza az osztrák belügyminiszter a Der Standard osztrák napilap hétfői számában megjelent nyilatkozatában. Változtatni kell az uniós határoknál alkalmazott stratégián, hangsúlyozta Johanna Mikl-Leitner, aki szerint elsősorban a menekültek megmentésére kell koncentrálni.

Ez nem jelenti egyúttal azt is, hogy az emberek korlátlanul beutazhatnak az unió területére – szögezte le. A néppárti politikus elmondta azt is: ameddig nincsen közös európai megoldás és nem védik a külső uniós határokat, addig az osztrák kormány minden intézkedése arra irányul, hogy már a határon megfékezze a menekültek beáramlását.

Mikl-Leinter javaslata szerint napi beutazási kvóta alapján engednék be a menekülteket Ausztriába. A tárcavezető azt sem zárta ki, hogy az osztrák határszakasz déli részére, a spielfeldi átkelőn kívül máshova is építenek majd kerítést. Hans Peter Doskozil védelmi miniszter a tiroli Brenner-hágónál tervezne a stájerországihoz hasonló határirányítási rendszert.

A lap felidézte: Werner Faymann kancellár szintén kiállt amellett, hogy a Frontex (az európai uniós határőrizeti ügynökség) által feltartóztatott migránsokat vissza kell küldeni Törökországba. A szigorúbb menekültpolitikát támogatva Werner Faymann kancellár egy hétvégi lapinterjúban megerősítette: Ausztriának fel kell készülnie arra, ha a menekültek új útvonalon érkeznek az országba. Faymann szerint amennyiben Törökország nem tudja megfékezni a menekültek beáramlását, akkor Ausztria B-tervvel áll elő, és szükség esetén megerősíti az ország határainak védelmét.

Az osztrák kormánykoalíció két pártja számos javaslatot mutatott már be a menekültek beáramlásának megfékezésére. A Der Standard szerint úgy tűnik, mintha a néppártiak és a szociáldemokraták túllicitálnák egymást a tervekkel.

A külügyi és a védelmi tárca által támogatott javaslat szerint Ausztriának hangsúlyosabban részt kell venni az európai védelmi feladatokban. Ennek értelmében osztrák katonákat küldenének a görögországi uniós külső határok biztosítására, valamint segédkeznének a regisztrációs központok (hot spotok) kiépítésében.

Az osztrák belügyminisztérium tervei szerint mintegy ötvenezer, vagyis évente 12 500 menekültet toloncolnak ki Ausztriából 2019-ig. Január végén arról is döntött az osztrák kormány, hogy idén legfeljebb 37 500 menedékkérőt engednek be az országba, 2019-ig pedig összesen mintegy 130 ezer lehet a számuk. Jelenleg szakértők vizsgálják, hogy jogszerű-e a befogadás felső korlátjának meghatározása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.