Nagyvilág

Tunézia elsáncolta magát

Kétszáz kilométer hosszú sáncrendszert építettek a líbiai határ mentén.

“A munkát befejeztük. Tunézia képes tevékenyen és hatékonyan felvenni a harcot a terrorizmussal” – fogalmazott Farhát Horsani védelmi miniszter az építkezés helyszínén tett látogatásakor.

Az akadályrendszer a határvonalon épített vizesárokból, illetve a mellette felhúzott több méter magas és széles homokgátból áll, amelyre megfigyelő rendszert szerelnek fel.

Horsani szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy hatékony az akadályrendszer, már több alkalommal tartóztattak fel fegyvereket csempésző gépkocsikat és embereket.

A Tunéziával szomszédos Líbiában Moammer Kadhafi öt évvel ezelőtti megbuktatása óta teljes káosz uralkodik, az országban két kormány és két rivális parlament működik, és egyiknek sem engedelmeskedő fegyveres lázadók tartanak ellenőrzésük alatt országrészeket. Háromezernél több tunéziai hagyta el az országot, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz Szíriában és Irakban, de Horsani szerint sokan közülük visszatértek, és csatlakoztak az IÁ líbiai sejtjeihez.

Tavaly két súlyos merénylet történt Tunéziában, ami súlyos csapást mért az idegenforgalomra. Júniusban 38 turista halt meg egy tengerparti szálloda elleni támadásban, márciusban pedig 21 embert öltek meg fegyveresek a tuniszi Bardo múzeumban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik