Nagyvilág

Agyonlőtte a tinit a rendőr, és ő perel lelki bajaiért

Egy vétlen áldozata is volt a rendőr akciójának Chicagóban, bár még az se biztos, hogy a fiút jogosan lőtte-e le. Most mégis az áldozat családját pereli.

Extrém érzelmi traumát okozott az őt agyonlövő chicagói rendőrnek a 19 éves áldozata, ezért beperelte a családját – írja a Washington Post. Robert Rialmo egy családi balhéhoz ment ki tavaly karácsonykor, itt támadt rá egy bottal Quintonio LeGrier, akit ezért lelőtt. Az egyik lövés halálosan megsebesítette az arrafelé lakó 55 éves Bettie Jonest is. Elismerte azóta a rendőrség, hogy az ő halála sajnálatos véletlen volt.

Rialmo most 10 millió dollárra perli az áldozat családját. Azzal indokolja a keresetet, hogy Jones hiábavaló halála nagy fájdalmat okozott a rendőrnek. A per nem feltétlen jön jókor a közbizalmat valahogy visszaszerezni próbáló, több embert gondolkodás nélkül agyonlövő helyi rendőröknek.

Tavaly nagy botrány volt abból, hogy Jason Van Dyke agyonlőtt egy 17 éves fekete fiatalt, amiről felvétel is készült. Őt gyilkossággal vádolták meg, a város rendőrfőnökének pedig az állásába került az ügy. A mostani ügyben ráadásul LeGrier apja is perel, állítja, hogy fia nem jelentett veszélyt a rendőrre, nem volt nála fegyver. Ráadásul a kereset szerint a fiú a házban volt, a rendőr pedig odakint, a lelövés után pedig nem részesítette elsősegélyben az áldozatot Rialmo.

LeGrierék ügyvédje furcsának találta, hogy Rialmo is beperelte őket. “Ezután a gyáva lövés után, amivel egy tinit a hátán talált el…, van bátorsága beperelni őt? Ez egy új törvény a Chicagói Rendőrkapitányságon” – jelentette ki Basileios Foutris. Eközben Joel Brodsky, a rendőr ügyvédje állítja, a per a gyászolási folyamat része, hogy a rendőr is elmondhassa a történetét.

Szerintük amúgy az történt, hogy Rialmo becsengetett a házba, ahova kihívták, majd amikor Jones beengedte, hallotta, hogy valaki lecsörtet a lépcsőn. Ekkor érkezett a tini, aki magához vette a botot, és megpróbált többször lesújtani a rendőrre, aki ezért használta a halálos fegyvert. Két és fél másodperc alatt nyolc lövést adott le. LeGrier hat lövést kapott, Jones pedig egyet. A történet furcsasága amúgy, hogy LeGrierék ügyvédje szerint a kamasz hívta ki a rendőröket, akkor meg miért támadott volna rájuk?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik