Nagyvilág

Szíriai kormány: „aki a szárazföldön beavatkozik, fakoporsóban fog hazatérni”

Oroszország is óva intette a szaúdiakat attól, hogy csapatokat küldjenek Szíriába az Iszlám Állam ellen.

Agressziónak fog tekinteni Szíria minden olyan szárazföldi beavatkozást, amelyet a kormány beleegyezése nélkül hajtanak végre a területén, és ennek megfelelő lesz a válasza is – mondta Valíd Moallem külügyminiszter. Az ezzel próbálkozó csapatok „fakoporsóban fognak visszatérni hazájukba” – fenyegetett a szír politikus azután, hogy felmerült török és szaúdi szárazföldi csapatok esetleges bevetése.

A szaúdi védelmi tárca csütörtökön bejelentette: Szaúd-Arábia kész szárazföldi egységeket küldeni Szíriába az Iszlám Állam ellen, ha az Egyesült Államok vezette katonai koalíció ilyen döntést hoz. Ezt a tevékenységet sajtóértesülések szerint Törökországgal együtt koordinálnák.

A szárazföldi beavatkozástól Oroszország is óva intette a szaúdiakat, Konsztantyin Koszacsov, a felsőház külügyi bizottságának elnöke arra figyelmeztetett, hogy hazája többször jelezte: külföldi fegyveres erők bevetéséhez „a legitim hatalommal rendelkező szuverén állam” hozzájárulása is szükséges, máskülönben a fegyveres erők bevetése azt jelentené, hogy katonai erővel próbálják megdönteni „Szíria legitim kormányát”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik