Nagyvilág

Mégsem épít Románia menekülttábort Szatmárba

Arra jutottak, hogy a kiszemelt laktanyák nem felelnek meg a követelményeknek.

Letett a román belügyminisztérium arról, hogy menekülttábort alakítson ki a magyar határ közelében fekvő Szatmár megyei Tasnádon. A tárcavezető még decemberben, a parlament költségvetési bizottsága előtt beszélt arról, hogy a meglévő hat befogadóközpont mellett további hármat alakítanának ki, Tasnád mellett az Arges megyei Campulungban és a Gorj megyei Bumbesti-Jiuban, régi csendőrlaktanyákból.

Ugyanakkor a minisztérium „körültekintő vizsgálat” nyomán arra jutott, hogy a kiszemelt laktanyák nem felelnek meg a követelményeknek, ezért leállították az előkészületeket, ugyanakkor felszólították a bevándorlási hivatalt, hogy keressen más, törvényes megoldást az érkezők elhelyezésére.

A tasnádi menekültszálló ellen mind az önkormányzat, mind a lakosság élesen tiltakozott, több ezer aláírást gyűjtöttek. Az RMDSZ megyei képviselője azt mondta: a kormány senkivel nem egyeztetett a tervről.

Romániának 6300 menedékkérőt kell befogadnia, jelenleg Bukarestben, Giurgiuban, Nagysomkúton, Radóczon, Galatiban és Temesváron vannak befogadóközpontok. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik