Külföld
RECIFE, BRAZIL - JANUARY 27: Alice Vitoria Gomes Bezerra, 3-months-old, who has microcephaly, is held by her father Joao Batista Bezerra (L) as mother Nadja Cristina Gomes Bezerra sits on January 27, 2016 in Recife, Brazil. In the last four months, authorities have recorded close to 4,000 cases in Brazil in which the mosquito-borne Zika virus may have led to microcephaly in infants. The ailment results in an abnormally small head in newborns and is associated with various disorders including decreased brain development. According to the World Health Organization (WHO), the Zika virus outbreak is likely to spread throughout nearly all the Americas. At least twelve cases in the United States have now been confirmed by the CDC. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Az ENSZ a fogamzásgátlás és az abortusz mellett érvel a Zika miatt

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 05. 15:34

Az ENSZ emberi jogi biztosa azt kérte a magzatokban feltehetően fejlődési rendellenességeket okozó Zika-vírus által sújtott országoktól pénteken, hogy tegyék lehetővé a fogamzásgátlást és az abortuszt a helyi nők számára.

Zaid Raad el-Husszein közleményében szorgalmazta, hogy az érintett országok

késlekedés nélkül vizsgálják felül az abortuszt és a fogamzásgátlást korlátozó jogszabályaikat, hogy a gyakorlatban is eleget tegyenek az egészséghez való jog egyetemes emberi jogi kötelezettségének.

A világszervezet Emberi Jogi Főbiztosságának kérése kifejezetten a mélyen vallásos dél-amerikai országoknak szólt, amelyek többsége sem az abortuszt, sem a fogamzásgátló tablettát nem engedélyezi, ennek ellenére azt várja a helyi nőktől, hogy ha lehet, ne essenek teherbe.

Hogy várhatják el ezektől az asszonyoktól, hogy ne kerüljenek áldott állapotba, ha nem adják meg nekik a lehetőséget a terhesség megakadályozására, kérdezte Cécile Pouilly, a főbiztosság szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

Orvosszakértők szerint feltételezhető, hogy az egyébként hagyományosan enyhe lefolyású megbetegedést okozó zikavírus miatt több csecsemő születik kóros kisfejűséggel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) feltételezi, hogy összefüggés van a Zika-vírus és a mikrokefália között, mert két olyan nő méhlepényében is kimutatták a kórokozót, akik mikrokefáliás csecsemőt hoztak világra. Ugyanakkor egyelőre nem tisztázott, valóban van-e összefüggés, s ha igen, milyen mértékben tulajdonítható a vírusnak a kóros kisfejűség, mivel számos más tényező, a többi közt az anya szeszesital- vagy kábítószer-fogyasztása, valamilyen élősködő vagy vírus, illetve a mérési normák hiányossága is okozhat ilyen rendellenességet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megjelent húszezer ázsiai Magyarországon

Kommentek

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.