Nagyvilág

A légicsapások leállítására szólította fel Erdogan Oroszországot

Különben nem tudja Törökország megállítani az Európa felé áramló menekültáradatot.

Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólította Oroszországot, hogy hagyja abba Szíria bombázását. „Európai barátaink azt szeretnék, ha megállítanánk a menekültek áradatát, de hogy volnánk erre képesek, amikor Oroszország és a szíriai hatalom bombázza ezeket az embereket?” – tette fel a kérdést ecuadori látogatásán. Az államfő szerint a február 25-re Genfbe tervezett béketárgyalásoknak is csak akkor van értelme, ha felhagynak a légicsapásokkal.

Eközben az orosz védelmi minisztérium azt jelentette be csütörtökön, hogy „török katonai beavatkozás titkos előkészületeire utaló jeleket” figyelt meg, valamint a szíriai Szarmada és a török Reyhanli közti határátkelőn keresztül Törökország „éjszakánként fegyverrel látja el” a felkelők kezén lévő Aleppót és Idlíbet. Az orosz védelmi tárca szóvivője szerint az Egyesült Államok és a NATO képviselői „ezeket a szállítmányokat humanitárius konvojoknak nevezik”.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a szíriai humanitárius válság enyhítésére összehívott londoni nemzetközi konferencián azt mondta: akik Bassár el-Aszad szír elnök kormányát támogatják, ugyanolyan háborús bűncselekményt követnek el, mint azok, akik az Iszlám Állam mellé állnak. Szerinte az oroszok egyszerűen csak véka alá akarják rejteni szíriai bűneiket, és elvonják a figyelmet a civilek elleni támadásaikról, miközben éppen megszállják Szíriát.

Törökországnak minden joga megvan ahhoz, hogy intézkedéseket hozzon saját védelme érdekében – jelentette ki Davutoglu. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik