Nagyvilág

Zika-vírus: lehet, hogy nem ez a kisfejűség legnagyobb oka

Lehetséges, hogy jóval kevesebb csecsemő született Brazíliában kóros kisfejűséggel a zika-vírus miatt, mint eddig gondolni lehetett, ugyanis az eddig megvizsgált esetek 64 százalékában vagy nem fertőzés okozta a rendellenességet, vagy pedig mégsem szenved mikrokefáliában a csecsemő, derül ki a brazil egészségügyi minisztérium legfrissebb adataiból.

Brazíliában a helyi egészségügyi hatóságoknak tavaly október óta kötelező jelenteniük a mikrokefália-gyanús eseteket. Már csaknem ötezret regisztráltak, és eddig bő ezret vizsgáltak meg alaposan. Mindössze 404 esetben igazolódott be a mikrokefália gyanúja, és csupán 17-ben az, hogy valóban a főleg szúnyogok által terjesztett zika-vírus okozta.

Az egészségügyi minisztérium januári körlevelében arra hívta fel a figyelmet, hogy a mikrokefáliának több oka lehet, egyebek közt a terhes anya szeszesital- vagy kábítószer-fogyasztása, valamilyen élősködő vagy vírus, de akár rubeola is.

A jelenlegi brazil helyzet pontosításához folynak a gyanús esetek további vizsgálatai, de még nem tudni, mikorra tisztul kellően a kép.

Az is zavart okoz, hogy időközben változott, mi számít kóros kisfejűségnek Brazíliában. December 9-ig a 33 centiméteres koponyakerülettel születetteket is mikrokefáliagyanúsnak minősítették, miközben a kislányok átlagosan 23 és a fiúk 13 százaléka korábban is ennél nem nagyobb fejkörmérettel született. December 9. után viszont az ország igazodott a nemzetközi normához, amely 32 centiméter.

Arról sincsenek pontos adatok, hogy a vírus megjelenése előtt hány mikrokefáliás csecsemő született, mert ezt korábban nem volt kötelező jelenteni. Szakértők éppen ezért megtévesztőnek tartják azt a számot is, hogy míg most csaknem ötezer esetben merült fel kóros kisfejűség gyanúja, korábban évente átlagosan csak kétszáz ilyen esetet dokumentáltak, ami szakértők szerint túl kevés egy akkora országban, mint Brazília. Zavart okoz az is, hogy a brazil egészségügyi minisztérium dokumentumai minden mikrokefália-gyanús esetben egyúttal a zika-vírus jelenlétét is feltételezték, pedig ez koránt sincs így.

“Erős a gyanú, hogy van kapcsolat a zika-vírus és a kisfejűség között, de nem világos, hogy mekkora ennek jelentősége”, magyarázta a Dow Jones amerikai hírügynökségnek az Európai Unió járványügyi központjának egyik kutatója, Denis Coulombier.

Az Egészségügyi Világszervezet azért feltételezi, hogy összefüggés van a zikavírus és a mikrokefália között, mert két olyan nő méhlepényében is kimutatták a kórokozót, akik kórosan kisfejű csecsemőt hoztak világra.

Korábban megírtuk, egy spanyol terhes nő vérében is kimutatták a kórt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik