Nagyvilág

Vízumköteles lesz Törökország az orosz újságíróknak

Vízumkötelezettséget vezet be Törökország az orosz újságírók számára február 15-étől, jelentette az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön.

Diplomáciai források szerint az újságírók Törökország moszkvai nagykövetségén jelentkezhetnek vízumért. A turistaként érkező orosz állampolgároknak továbbra is elegendő az útlevél a beutazáshoz.

A két állam viszonya azt követően vált feszültté, hogy a török légierő határsértésre hivatkozva tavaly november 24-én lelőtt egy Szu-24-es orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében. Moszkva gazdasági és diplomáciai szankciókkal reagált az esetre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletének értelmében átmenetileg tiltják a charter repülőjáratokat Törökországba, az utazási irodák nem szervezhetnek turistautakat oda, és teljesen vagy részlegesen leállítják bizonyos török áruk, mint például a gyümölcsök, zöldségek, szárnyasfélék, a só és a frissen vágott szegfű importját. Korlátozzák a török vállalatok oroszországi tevékenységét, valamint a török munkavállalók alkalmazását orosz cégekben.

Január 1-től a Kreml vízumkötelezettséget vezettet be az Oroszországba utazó török állampolgárok számára.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök később jelezte, hogy Ankara válaszlépéseket fontolgat, és szükség esetén szankciókat is bevezet Moszkvával szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik