Külföld

Nem hagyják megölni az ékezeteket

24.hu
24.hu

2016. 02. 04. 21:38

Ékezeti forradalom tombol Franciaországban, miután 2400 szó helyesírását akarják apránként megváltoztatni. Szerencsére nem húzzák meg még a diákokat, ha a régi írásmódot használják.

A világ egyik legbonyolultabb nyelve a francia, ha az írás és kiejtés közti különbséget tartjuk szem előtt. Ezzel a franciát használók is tisztában vannak (érdemes a kreolosított változatot szem előtt tartani, ami majdnem olyan írást alkalmaz, mint a kiejtés). A Francia Akadémia most úgy döntött, ideje egyszerűsíteni. A BBC cikke szerint azonban konfliktus van.

Már 1990-ben jelezte az akadémia, hogy a circumflexet, azaz az ék alakú ékezetet és a normál, vessző alakú ékezetet is opcionálissá teszik. Most az a nagy változás állt be, hogy a diákokat már az új nyelvtan szerint fogják tanítani, miközben a régi írásmód is helyes marad, ezt az oktatási miniszter is megerősítette.

A változások hamar jöhetnek, már szeptembertől új tankönyveket kell adni a diákoknak, ezen háborodtak fel igazán a franciák. A változtatásba amúgy a kiadók is belementek. A diákok ettől függetlenül a régi írásmódot is használhatják, a tanároknak majd ezt is helyesnek kell elfogadni.

A kalapka hamarosan eltűnhet az összes u-ról és i-ről, de az o esetén meghagyják. 2400 szót befolyásolhat az új írás. Be is indul a JeSuisCirconflexe mozgalom a közösségi site-okon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.