Nagyvilág

Líbiában nőtt, Irakban és Szíriában csökkent a dzsihadisták száma

Az amerikai kormány becslései szerint ötezerre nőtt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tagjainak száma Líbiában, miközben Irakban és Szíriában az eddigieknél kevesebb dzsihadista harcol, közölte csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium egyik tisztségviselője.

A korábbi 20-30 ezerhez – bizonyos értékelések szerint 33 ezerhez – képest 19-25 ezerre csökkent az Irakban és Szíriában harcoló szélsőségesek száma, mondta a tisztségviselő.

Az AP amerikai hírügynökség úgy vélte, a titkosítás alól feloldott, legújabb adatok alátámaszthatják katonai parancsnokok és védelmi tisztségviselők legutóbbi nyilatkozatait arról, hogy az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légicsapásai mindkét közel-keleti országban hozzájárulnak az Iszlám Állam térvesztéséhez. A csökkenés azonban magyarázatot adhat arra is, hogyan emelkedett 2-3 ezerről 5 ezerre a Líbiában harcoló dzsihadisták száma.

A tisztségviselő azt mondta, hogy az iraki és szíriai katonai műveletek az Iszlám Állam számos tagjával végeztek, és megnehezítették a terrorcsoport számára a terjeszkedést és új tagok toborzását. Ennek eredményeként néhányan inkább a káoszba süllyedt észak-afrikai országba utaztak.

A Pentagon munkatársa hozzátette: mivel az Egyesült Államok és szövetségesei egyre több szárazföldi katonát telepítenek a térségbe és egyre több megfigyelő eszközt lőnek fel a légtérbe, a hírszerzés pontosabban meg tudja állapítani a dzsihadisták számát.

Az Iszlám Államnak Líbiában sikerült ellenőrzése alá vonnia a Tripolitól 450 kilométerre keletre fekvő Szirt térségét.

John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán a líbiai olajkincsekre utalva úgy nyilatkozott, az utolsó, amit szeretnének látni, hogy egy “hamis kalifátus” több milliárd dollárt érő olajbevételekhez jusson.

Mindenesetre a terrorellenes szövetség egyelőre nem fontolgatja itt a katonai beavatkozást a dzsihadisták ellen, az egységkormány létrehozásával stabilitást akarnak elérni Líbiában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik