Nagyvilág

Elkezdődött a karnevál Kölnben – rendőrök még így nem örültek az esőnek

Több mint kétezer rendőr és ezer biztonsági ember vigyáz a belváros utcáin hömpölygő több tízezer ünneplőre, köztük a nők farsangja néven is ismert nap alkalmából jelmezbe öltözött nőkre.

A karneváli szezont a hagyományoknak megfelelően 11 óra 11 perckor nyitották meg Kölnben. Düsseldorfban a kölni megnyitóval egy időben, Bonnban már reggel 9-kor elkezdődött a karnevál. Krefeldben délután 16 órától, Essenben 17:11-kor kezdődik a népünnepély.

A biztonsági intézkedéseket a Kölnben és több más városban szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális támadások és rablások miatt szigorították meg.

A térségben esik és heves szélre lehet számítani. Rendőrök még soha nem örültek ennyire a rossz időnek – mondta az n-tv hírtelevízió kölni tudósítója, aki szerint a hatóságok nagyon remélik, hogy a hideg, az eső és a szél miatt sokan visszavonulnak zárt szórakozóhelyekre vagy otthonukba.

Köln belvárosában erősen kivilágított és védett övezeteket alakítottak ki nők számára, kiterjesztették a térfigyelő kamerák rendszerét, több tucat ismert zsebtolvajt és bajkeverőt kitiltottak a mulatságok helyszínéről, és a Rajna-vidék menekültszállásain a farsangi népszokásokról tájékoztató kiadványokat osztottak szét és ismeretterjesztő előadásokat tartottak. Ezek fő üzenete, hogy a tisztelet és az erőszakmentesség alapelvét a karnevál idejére sem függesztik fel, és ugyan jellemző, hogy mulatozó ismeretlenek szoros testi kapcsolatba kerülnek, de ez nem ad felhatalmazást szexuális közeledésre.

Szilveszter éjszakáján a 16 német tartomány közül 12-ben történtek csoportosan elkövetett szexuális molesztálások és rablások, és nők sérelmére elkövetett szexuális molesztálással súlyosbított rablások. Az eddig azonosított feltételezett elkövetők néhány kivételtől eltekintve külföldiek, többségük észak-afrikai. A legtöbb eset Észak-Rajna-Vesztfáliában, illetve a tartomány legnépesebb városában, Kölnben történt, ahol már ezernél is több feljelentést tettek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik