Nagyvilág

Németországban több ezer menekült gyerek tűnt el

Németországban csaknem ötezer, felnőtt kísérő nélkül érkezett gyermek-, vagy fiatalkorú menedékkérőt tartanak nyilván eltűntként a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adatai szerint, amelyeket a Mitteldeutsche Zeitung című lap ismertetett szerdai számában.

A hatóság kimutatása alapján 2016. január 1-jén 4749 felnőtt kísérő nélkül érkezett gyermek-, vagy fiatalkorú menedékkérőt tartottak nyilván eltűntként. A 13 évesnél kisebb gyermekek száma 431 volt, a 13-18 éves korosztályba 4287-en tartoztak, és 31-en 18 éven felüliek voltak.

A BKA szóvivője a lapnak azt mondta, hogy az adatok csupán egy “pillanatfelvételt” mutatnak. Az eltűntként nyilván tartott gyerekek, fiatalok gyakran hamar előkerülnek, és az is előfordul, hogy egy-egy felnőtt kísérő nélküli fiatal azért kerül papíron az eltűntek közé, mert több ellátó intézményben regisztrálták. Ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy vannak, akik bűnözők markába kerültek. Erről azonban a BKA-nak nincsenek pontos ismeretei – mondta a legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv szóvivője.

Az európai rendőri együttműködési szervezetnek (Europol) a napokban megjelent becslése szerint az Európai Unió egészét tekintve legkevesebb 10 ezer, felnőtt kísérő nélkül érkezett gyermek-, vagy fiatalkorú menedékkérő tűnt el tavaly. Egyedül Olaszországban 5000, Svédországban pedig további 1000 gyermek és fiatal tűnhetett el. A hágai székhelyű szervezet attól tart, hogy közülük többen a szervezett bűnözés áldozataivá válhattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik