Külföld
RECIFE, BRAZIL - JANUARY 27: Alice Vitoria Gomes Bezerra, 3-months-old, who has microcephaly, is held by her father Joao Batista Bezerra (L) as mother Nadja Cristina Gomes Bezerra sits on January 27, 2016 in Recife, Brazil. In the last four months, authorities have recorded close to 4,000 cases in Brazil in which the mosquito-borne Zika virus may have led to microcephaly in infants. The ailment results in an abnormally small head in newborns and is associated with various disorders including decreased brain development. According to the World Health Organization (WHO), the Zika virus outbreak is likely to spread throughout nearly all the Americas. At least twelve cases in the United States have now been confirmed by the CDC. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Egyre félelmetesebb a Zika-vírus – szexuális úton fertőződött meg egy beteg

24.hu
24.hu

2016. 02. 03. 06:18

A texasi egészségügyi hatóságok beszámolója igen nyugtalanító és rengeteg új kérdést vet fel.
Korábban a témában:

Az egyesült államokbeli Dallasban az első olyan Zika-vírusos esetet diagnosztizálták, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt – jelentették kedden a texasi egészségügyi hatóságok.

A megfertőződött személy – aki nem járt külföldön az utóbbi időben – a hatóságok szerint olyan embertől kapta a vírust, aki korábban Venezuelában járt, és akivel szexuálisan érintkezett. Az ezzel kapcsolatos információt a hírügynökségek szerint az amerikai járványügyi hivatal (CDC) laboratóriumában erősítették meg. Részleteket azonban nem közöltek erről az esetről.

A helyi egészségügyi szervek tájékoztatása szerint Texasban eddig nem volt nyoma a kórt terjesztő szúnyogok jelenlétének. A hírügynökségek felidéznek néhány korábbi közlést – nemzetközi egészségügyi szakértőkre is hivatkozva – miszerint korábban voltak olyan esetek, amikor a fertőzés gyaníthatóan szexuális úton terjedt át egyik emberről a másikra, de ezeket nem erősítették meg mértékadó helyeken. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet ugyanakkor úgy vélekedett: egyelőre nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy a vírus nemi érintkezés által is terjedhet.  Az eddigi ismeretek szerint a zika-vírust a sárgaláz, a dengue láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) hordozza.

Egy hét alatt 24 százalékkal több beteg gyerek

Eközben egy hét alatt 14 százalékkal nőtt az újszülötteknél gyanított vagy diagnosztizált mikrokefáliás (kóros kisfejűséget jelentő) esetek száma Brazíliában – jelentették be kedden a latin-amerikai ország egészségügyi hatóságai.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Brazíliában eddig már 4783 ilyen esetet regisztráltak. Már a múlt héten bejelentették, hogy Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra. Azóta 76 halálesetet jegyeztek az egészségügyi hatóságok, ebbe egyaránt beletartoznak az életüket vesztett kóros újszülöttek és a spontán vetéléssel elpusztult magzatok, akik fertőzött anyjukon keresztül betegedtek meg.

Brazíliában a legszegényebbnek tartott északkeleti tartományban jegyezték a megbetegedések 82 százalékát. A brazil kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni a járványt, így 220 ezer katona keresi fel az ország minden lakhelyét, hogy minél nagyobb mértékben irtsa a kórt terjesztő szúnyogot.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két nappal korábban globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a zika-vírus miatt. A szervezet becslései szerint az idén négymillióra emelkedhet a zika-vírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen. Margaret Chan, a WHO főigazgatója úgy vélte, szükség van az összehangolt nemzetközi válaszra, utazáshoz kötődő vagy kereskedelmi korlátozások azonban nem várhatóak.

Az amerikai vöröskereszt kedden azzal a felhívással fordult a zika-vírussal fertőzött országokba utazó önkéntes véradókhoz, hogy legalább 28 napot várjanak addig, amíg utazásukat követően vért adnak. Ez azokra vonatkozik, akik Mexikóban, a Karib-térségben, Közép- vagy Dél-Amerikában jártak az utóbbi két hétben.

Tanácskoznak

Latin-Amerika tizenegy országának képviselői tanácskoztak kedden Managuában a zika-vírust terjesztő szúnyogok irtásának számos, már eddig is alkalmazott vagy tervbe vett módszereiről.

Bolívia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Guatemala, Honduras, Kolumbia, Mexikó, Nicaragua, Salvador és Panama egészségügyi és járványügyi szakemberei azért ültek össze a nicaraguai fővárosban, hogy megtalálják a járvány leküzdésére alkalmas “integrált módszereket”.

Számos elképzelés hangzott el azzal kapcsolatosan, miként lehetne hatékonyan irtani a zika-vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyogot. Egyebek között felmerült az a szúnyog ellen bevethető baktériumok felhasználása, és a résztvevők megismerhették a tömeges szúnyogirtás Nicaraguában már használt sajátos módszereit is.

Ennek a találkozónak a megrendezése azért is volt sürgető, mert éppen Latin-Amerikában terjed robbanásszerűen ez a kór. Nap mint nap újabb fejleményekről adnak hírt a tájékoztatási eszközök. Brazília egészségügyi minisztere két nappal ezelőtt az eddig véltnél súlyosabbnak minősítette az országában tomboló zika-járványt, szerinte jóval több lehet a fertőzött, a vírussal fertőzött emberek 80 százalékának ugyanis nincsenek tünetei. Vasárnapi közlés szerint Kolumbiában eddig 20 297 zika-vírussal fertőzött embert regisztráltak, közülük 2116 várandós nő. A guatemalai egészségügyi hatóságok százöt beteg esetében erősítették meg a zika-fertőzöttséget, Venezuelában pedig több száz betegnél léptek fel súlyos szövődmények.

Kedden a chilei hatóságok bejelentették, hogy az országban háromra emelkedett a fertőzöttek száma. Olyan embereknél diagnosztizálták a vírust, akik korábban Venezuelában, Kolumbiában és Brazíliában jártak, ott fertőződtek meg. Fiatalemberekről van szó, egyikük már meg is gyógyult, a másik kettő állapota is javul.
Costa Rica egészségügyi minisztériuma kedden bejelentette: vizsgálja annak az amerikai állampolgárnak az esetét, aki az eddigi információk szerint január 7-én ebben a közép-amerikai országban kapta meg a fertőzést. Az illető az ország egyetlen pontján, egy tengerparti városban töltötte szabadságát, olyan helyen, ahol még nem sikerült kimutatni a kórt terjesztő szúnyog jelenlétét. Costa Rica egyébként – Nigaraguával, Curacaóval és Amerikai Szamoával együtt – egy nappal korábban került fel az amerikai járványügyi hivatal (CDC) által összeállított, a zika-járvány által érintett országok listájára.

Kubába még nem jutott el a vírus, legalábbis a hatóságok szerint, de a szigetország egészségügyi minisztériuma megelőző intézkedések bevezetését jelentette be. Közleményében jelezte, hogy minden, lázzal járó megbetegedést alaposan ellenőrzés alatt tartanak, hogy szükség esetén “idejekorán azonosítsák” a zika-vírust. A hatóságok megpróbálják megelőzni, hogy fertőzött egyének utazzanak be az országba. A lakosságot is be akarják vonni a megelőzést szolgáló munkába.

Európában is

Spanyolország havi 10-20 zikavírusos esetre számít a Dél-Amerikából érkezők révén – közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi minisztérium vészhelyzeti koordinációs központjának vezetője kedden Madridban.

A szakember megerősítette, hogy a dél-európai országban eddig négy megbetegedésről tudnak, a legutóbbit épp kedden igazolták. Mindannyian Dél-Amerikában fertőződtek meg a tigrisszúnyog által terjesztett vírussal.

Véleménye szerint nyáron, amikor Spanyolországból is többen utaznak majd szabadságuk idején a térségbe, és onnan is sok beutazó turistára lehet számítani, várhatóan megnő a regisztrált esetek száma.

Fernando Simón hangsúlyozta: annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, annak minimális a kockázata, hogy valaki Spanyolországban fertőződjön meg a vírussal.

Beszélt arról is, hogy a tigrisszúnyog Spanyolország 50 tartományából 14-ben van jelen a nyári időszakban, például Katalóniában, Andalúziában, és a Baleári-szigeteken is. Épp ezért a szakemberek már több mint egy éve elkezdtek foglalkozni a szúnyog által terjesztett betegségek, a chikungunya, a dengue és a zika elleni védekezés lehetőségeivel.

Az egészségügyi szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a zikavírus a várandós nők számára kockázatos, mivel a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Más esetekben nem vezet súlyos megbetegedéshez – mondta Fernando Simón. A WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.