Külföld
RECIFE, BRAZIL - JANUARY 27: Alice Vitoria Gomes Bezerra, 3-months-old, who has microcephaly, is held by her father Joao Batista Bezerra (L) as mother Nadja Cristina Gomes Bezerra sits on January 27, 2016 in Recife, Brazil. In the last four months, authorities have recorded close to 4,000 cases in Brazil in which the mosquito-borne Zika virus may have led to microcephaly in infants. The ailment results in an abnormally small head in newborns and is associated with various disorders including decreased brain development. According to the World Health Organization (WHO), the Zika virus outbreak is likely to spread throughout nearly all the Americas. At least twelve cases in the United States have now been confirmed by the CDC. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Zika-vírus: szükségállapotot hirdettek Hondurasban

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 02. 06:25

Honduras egész területére érvényes szükségállapotot rendelt el hétfőn Juan Orlando Hernández, a közép-amerikai ország elnöke a Zika-vírus terjedése miatt, a kór most már mintegy 3700 embert fertőzött meg.

Hondurasban decemberben regisztrálták az első fertőzéses esetet, abban a hónapban számuk 51-re nőtt, azóta további 3649 személy szervezetében azonosították a vírust.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) hétfőn további országokat vett fel a Zika-járvány által érintettek listájára, mégpedig Costa Ricát, Nigaraguát, Curacaót és Amerikai Szamoát. Az utazások szempontjából veszélyesnek nyilvánított államok száma csaknem eléri így a harmincat.

Korábban megírtuk, a WHO szerint globális vészhelyzetet okoz a Zika-vírus, ezzel gyakorlatilag egy kategóriába került a járvány a halálos Ebolával. A fő gond, hogy az alulfejlett agyú csecsemőket eredményező kór túl gyorsan terjed. A cél Margaret Chan WHO-igazgató szerint a terhes nők megvédése a vírustól.

Peruban füsttel fertőtlenítenek

A perui hatóságok több mint 1800 lakhelyet fertőtlenítenek füsttel a Lima északi részén fekvő Carabayllo körzetben, miután azon a helyen egy héttel ezelőtt egy venezuelai fiatalember szervezetében azonosítottak Zika-vírust, ez volt az első regisztrált megbetegedés Peruban.

Percy Minaya perui egészségügyi miniszterhelyettes hétfőn bejelentette, hogy a tárca több mint húsz egészségügyi alkalmazottja végzi a fertőtlenítést abban a körzetben, ahová a tizenhét éves fiatalember külföldről érkezett, s akinél észlelték a megbetegedést. Jelenleg a fiatal férfit a kezelés idejére nem engedik el lakhelyéről.

Aníbal Velásquez egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az országhatár térségeiben és a repülőtereken fokozzák az ellenőrzést, csökkentve ezzel a vírus behurcolásának kockázatát. A tárca mindenesetre úgy tudja, Carabayllo körzetében nincs jelen a Zika-vírust is terjesztő Aedes aegypti szúnyog, de – mint mondják – mindent meg kell tenni, hogy az ország többi részén minél hatékonyabban irtsák ezt a moszkitófajtát.

A fokozott ellenőrzést és a lakosság felvilágosítását azért is fontosnak tartják ebben a latin-amerikai országban, mert az eddig véltnél súlyosabbnak minősítette hétfőn a Zika-járványt Brazília egészségügyi minisztere, szerinte jóval több lehet a fertőzött, a vírussal fertőzött emberek 80 százalékának ugyanis nincsenek tünetei.

A brazil kormány ettől függetlenül megerősítette a már előző napon is elhangzott “megnyugtató” bejelentést, miszerint a járvány nem jelent fenyegetést a nyári olimpiai játékokra Rio de Janeiróban. Jaques Wagner, az elnöki ügyek minisztere csak a terhes nőket nevezte veszélyeztetettnek, szerinte a turistáknak nincs félnivalójuk. Hozzáfűzte: az olimpiajátékok idejére amúgy is csökkeni fog a fertőzöttség szintje.

Vasárnapi közlés szerint Kolumbiában eddig 20 297 Zika-vírussal fertőzött embert regisztráltak, közülük 2116 várandós nő. Az intézet szerint a fertőzött kismamák 37 százaléka a Venezuelával határos Norte de Santander tartományban él. A guatemalai egészségügyi hatóságok százöt beteg esetében erősítették meg a zikafertőzöttséget, Venezuelában pedig több száz betegnél léptek fel súlyos szövődmények. A kórokozót azonosították tíz holland, három brit és egy dán férfi szervezetében, valamint Svédországban és Németországban is regisztráltak már ilyen megbetegedést.

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, emberben pedig először 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.