Nagyvilág

Zika-vírus: szükségállapotot hirdettek Hondurasban

Honduras egész területére érvényes szükségállapotot rendelt el hétfőn Juan Orlando Hernández, a közép-amerikai ország elnöke a Zika-vírus terjedése miatt, a kór most már mintegy 3700 embert fertőzött meg.

Hondurasban decemberben regisztrálták az első fertőzéses esetet, abban a hónapban számuk 51-re nőtt, azóta további 3649 személy szervezetében azonosították a vírust.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) hétfőn további országokat vett fel a Zika-járvány által érintettek listájára, mégpedig Costa Ricát, Nigaraguát, Curacaót és Amerikai Szamoát. Az utazások szempontjából veszélyesnek nyilvánított államok száma csaknem eléri így a harmincat.

Korábban megírtuk, a WHO szerint globális vészhelyzetet okoz a Zika-vírus, ezzel gyakorlatilag egy kategóriába került a járvány a halálos Ebolával. A fő gond, hogy az alulfejlett agyú csecsemőket eredményező kór túl gyorsan terjed. A cél Margaret Chan WHO-igazgató szerint a terhes nők megvédése a vírustól.

Peruban füsttel fertőtlenítenek

A perui hatóságok több mint 1800 lakhelyet fertőtlenítenek füsttel a Lima északi részén fekvő Carabayllo körzetben, miután azon a helyen egy héttel ezelőtt egy venezuelai fiatalember szervezetében azonosítottak Zika-vírust, ez volt az első regisztrált megbetegedés Peruban.

Percy Minaya perui egészségügyi miniszterhelyettes hétfőn bejelentette, hogy a tárca több mint húsz egészségügyi alkalmazottja végzi a fertőtlenítést abban a körzetben, ahová a tizenhét éves fiatalember külföldről érkezett, s akinél észlelték a megbetegedést. Jelenleg a fiatal férfit a kezelés idejére nem engedik el lakhelyéről.

Aníbal Velásquez egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az országhatár térségeiben és a repülőtereken fokozzák az ellenőrzést, csökkentve ezzel a vírus behurcolásának kockázatát. A tárca mindenesetre úgy tudja, Carabayllo körzetében nincs jelen a Zika-vírust is terjesztő Aedes aegypti szúnyog, de – mint mondják – mindent meg kell tenni, hogy az ország többi részén minél hatékonyabban irtsák ezt a moszkitófajtát.

A fokozott ellenőrzést és a lakosság felvilágosítását azért is fontosnak tartják ebben a latin-amerikai országban, mert az eddig véltnél súlyosabbnak minősítette hétfőn a Zika-járványt Brazília egészségügyi minisztere, szerinte jóval több lehet a fertőzött, a vírussal fertőzött emberek 80 százalékának ugyanis nincsenek tünetei.

A brazil kormány ettől függetlenül megerősítette a már előző napon is elhangzott “megnyugtató” bejelentést, miszerint a járvány nem jelent fenyegetést a nyári olimpiai játékokra Rio de Janeiróban. Jaques Wagner, az elnöki ügyek minisztere csak a terhes nőket nevezte veszélyeztetettnek, szerinte a turistáknak nincs félnivalójuk. Hozzáfűzte: az olimpiajátékok idejére amúgy is csökkeni fog a fertőzöttség szintje.

Vasárnapi közlés szerint Kolumbiában eddig 20 297 Zika-vírussal fertőzött embert regisztráltak, közülük 2116 várandós nő. Az intézet szerint a fertőzött kismamák 37 százaléka a Venezuelával határos Norte de Santander tartományban él. A guatemalai egészségügyi hatóságok százöt beteg esetében erősítették meg a zikafertőzöttséget, Venezuelában pedig több száz betegnél léptek fel súlyos szövődmények. A kórokozót azonosították tíz holland, három brit és egy dán férfi szervezetében, valamint Svédországban és Németországban is regisztráltak már ilyen megbetegedést.

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, emberben pedig először 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik