Nagyvilág

Megugrott a HIV-fertőzöttek száma Csehországban

Jelentősen megugrott tavaly a HIV-fertőzöttek száma Csehországban, közölte a cseh állami egészségügyi hivatal kedden a honlapján. Tavaly 266 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest.

Ez egyben új rekordot jelent – egy évtizede az éves növekedés alig néhány tucat személy volt.

Csehországban hivatalosan 1985-től tartják nyilván a HIV-fertőzötteket. Azóta a fertőzést 2620 embernél mutatták ki, több mint a tizedük belehalt a betegségbe. 1985 óta összesen több mint 23 millió HIV-tesztet végeztek el a közép-európai országban, 3,4 millió terhes nő is alávetette magát a vizsgálatnak.

Szakértők szerint Csehországban a lakosság – különösen a fiatalabb generációk – körében az utóbbi évtizedben jelentősen csökkent a félelem a HIV-fertőzéstől, s ennek egyik negatív következménye, hogy a fertőzöttek száma emelkedik. Bár világviszonylatban Csehországban aránylag alacsonynak mondható a fertőzések száma, az orvosok szerint az esetek gyors növekedése aggodalomra ad okot.

Általános szakértői vélemény, hogy az emelkedés oka az erotikus szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számának nagymértékű gyarapodása, illetve az, hogy az utóbbi években a csehek sokkal óvatlanabbak lettek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik