Nagyvilág

Jordánia királya kitette a megtelt táblát a menekülteknek

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 02. 12:11

II. Abdalláh király szerint a költségvetése negyedét a menekültekre költő ország a tűréshatárra ért.

A brit közszolgálati tévé- és rádióadó honlapján közzétett interjúban a király hangoztatta, hogy a Szíriából érkezők több százezres áradata hatalmas nyomást gyakorol Jordánia infrastruktúrájára és gazdaságára, és nemzetközi segítség nélkül Jordánia nem tudja tovább támogatni a menekülteket.

Azt hiszen, előbb vagy utóbb átszakadhat a gát

– mondta.

Jordánia az elmúlt hét évben költségvetésének 25 százalékát fordítja a menekültek segélyezésére, a helyi szociális szolgálatok lehetőségeik határán működnek, növekszik a munkanélküliség. A lakosság hangulata “eljutott a forráspontig”.

A szíriai menekültek 4,6 milliós tömegéből Jordániában 635 ezret regisztráltak az ENSZ-nél. A szír hatóságok szerint összesen mintegy egymillió szíriai él Jordániában, többek között olyanok is, akik még a 2011-es fegyveres konfliktus előtt érkeztek a közel-keleti arab országba.

Abdalláh utalt arra, hogy Londonban csütörtökön donorkonferenciát rendeznek Szíria támogatására. Úgy fogalmazott, ez a hét “nagyon fontos lesz” a jordániaiak számára, mert megláthatják, hogy “jön-e segítség, nem csak a szíriai menekülteknek, hanem a saját jövőjüket illetően is”.

Az uralkodó szerint az európai országok most döbbennek rá, hogy még nehezebb lesz úrrá lenniük a fokozódó menekültválságon, ha nem segítenek Jordániának.

II. Abdalláh visszautasította az országát amiatt ért bírálatokat, hogy újabban mintegy 16 ezer menekült rekedt a Szíria és Jordánia közötti határvidéken a “senki földjén”. Az uralkodó kijelentette: biztonsági okokból naponta 50-100 menekültet tudnak átengedni a határon. Mindenesetre “szívesen segítenek” a 16 ezer menekült befogadásában azoknak, akik “erkölcsileg Jordánia fölé helyezik magukat”.

A konferencia kezdeményezői – Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Kuvait és az ENSZ – azt szeretnék elérni, hogy a nemzetközi közösség nyújtson több támogatást a menekültek mellett a Szíriában a polgárháborúban érintett 13,5 millió civilnek és belső menekültnek.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A trópusokon békült ki Hosszú Katinka és Shane Tusup

Kommentek

Fotó: Bielik István/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.