Nagyvilág

Elfogadta az Európai Bizottság a Görögországot elmarasztaló jelentéstervezetet

A dokumentum szerint a görög hatóságok nem végezték el a menedékkérők tényleges azonosítását és regisztrációját.

Az Európai Bizottság kedden elfogadta azt a jelentéstervezetet, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy Görögország elhanyagolta kötelezettségeit a schengeni külső határok védelme terén.

A dokumentum a tagországok és az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex szakértőinek előre be nem jelentett, novemberi helyszíni látogatásán alapul. A jelentésben elismerik a görög hatóságok leterheltségét, de megállapítják, hogy a menedékkérők tényleges azonosítása és regisztrációja nem történik meg – előfordul az is, hogy az ujjlenyomatokat nem viszik be a rendszerbe, illetve nem ellenőrzik mindig az úti okmányok hitelességét és nem vetik össze azokat minden esetben az alapvető biztonsági adatbázisokkal.

A javaslatokban arra is kitérnek, hogy a görög kormánynak megfelelő befogadóközpontokat kellene létrehoznia, meg kellene kezdenie a jogosulatlan menedékkérők visszatoloncolását, fokoznia kellene a határok felügyeletét, jobb kiképzést kellene nyújtania a határőröknek és fejlesztenie kellene a határátkelőket.

Ha a dokumentumot a tagállamok többsége jóváhagyja, akkor a bizottságnak akciótervet kell kidolgoznia Athén számára. Ebben az esetben Görögországnak három hónapja lesz arra, hogy eleget tegyen az előírásoknak, különben szankciókat vezethetnek be ellene a schengeni egyezmény értelmében. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik