Nagyvilág

Nem kérnek a svéd nők a rasszisták védelméből

„Nem vagyunk az asszonyaitok” – üzenték az erőszakos menekültellenes tüntetőknek.

Több erőszakos megmozdulás is volt a hét végén Svédországban a menedékkérők ellen. A tiltakozók – szélsőséges csoportok tagjai és focihuligánok – a svéd nők védelmére hivatkozva támadtak az országba érkező fiatalokra. Pénteken este mintegy százan masíroztak Stockholmban, több külföldit megvertek és szórólapokat osztogattak, melyek további akciókat helyeztek kilátásba.

A támadással arra reagáltak, hogy a múlt héten megöltek egy fiatal nőt, aki szociális munkásként dolgozott egy menedékkérőket ellátó központban. A szélsőségesek kilátásba helyezték, hogy a gyilkosságért „megadják az észak-afrikai utcagyerekeknek a nekik kijáró büntetést”.

A megmozdulások nyomán a közösségi médiát ellepték a svéd nők üzenetei, melyben visszautasítják, hogy az erőszakos támadásokat az ő nevükben követik el a szélsőségesek. „Nem vagyok az asszonyotok. Nem kérek a védelmetekből. Ti vagytok azok, akik engem megfélemlítenek, feldühítenek és elszomorítanak” – írta az egyik twitterező. „Engem ne használjanak alibinek a rasszisták az erőszakos cselekedeteikhez” – közölte egy másik nő.

Az erőszakhullám miatt arra kérték a szülők nélkül érkezett fiatalkorú menedékkérőket, hogy ne hagyják el a menekültotthonokat, ahová elszállásolták őket. (The Local)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik