Nagyvilág

Lezuhant orosz utasszállító: törököket sejtenek a háttérben

Az orosz titkosszolgálat szerint a Szürke Farkasok szélsőjobboldali szervezet követhette el a merényletet.

Török szélsőséges csoportot sejt az orosz titkosszolgálat az októberben lezuhant orosz utasszállító gép tragédiája mögött – számolt be a Kommerszant című orosz napilap. A Sínai-félszigeten történt katasztrófa mögött a Szürke Farkasok nevű szélsőjobboldali szervezet állhat – mondta Viktor Ozerov, a szövetségi tanács katonai és védelmi bizottságának elnöke, aki hozzátette, hogy ha ez az értesülés bebizonyosodik, akkor Oroszország kártérítést követelhet Törökországtól a 224 áldozat hozzátartozói számára.

Az orosz-török viszony sosem látott mélységekbe süllyed: az orosz védelmi minisztérium hétfőn azt kérte számon Törökországon, hogy az szerinte tüzérségi támadást intézett Szíria ellen. Igor Konasenkov tábornok, az orosz védelmi tárca szóvivője közölte, hogy Moszkva „megdönthetetlen bizonyítékokkal” rendelkezik a támadással kapcsolatban, olyan videofelvételeket kaptak a szíriai vezérkartól, amelyeken az látható, hogy a török hadsereg nagy kaliberű önjáró löveget vetett be a határövezetben.

Korábban Törökország vádolta meg azzal Oroszországot, hogy egy Szu-34-es vadászbombázója január 29-én megsértette a török légteret. Az orosz külügy szerint a törökök állításai nem felelnek meg a valóságnak, a török külügyminiszter ugyanakkor azt mondta: bizonyítékokat adtak át Oroszországnak. A két ország viszonya egyébként azt követően mérgesedett el, hogy egy török vadászgép tavaly november 24-én lelőtt egy orosz Szu-24-est.

Hétfőtől egyébként az orosz közúti fuvarozó vállalatok sem működhetnek török területen, mert a két ország kormányai nem tudtak megállapodni a vonatkozó engedélyek meghosszabbításáról. A megromlott diplomáciai viszony miatt Vlagyimir Putyin rendeletben tiltotta meg a török zöldség, gyümölcs és baromfi bevitelét Oroszországba, az év eleje óta a török cégek az orosz építőiparban, fafeldolgozásban, mérnöki tervezésben, idegenforgalomban, szállodaiparban és a közigazgatásnak nyújtott szolgáltatásokban sem vehetnek részt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik