Nagyvilág

Hollande megkegyelmezett a férjét agyonlövő asszonynak

A férfi 47 évig terrorizálta családját, lányait megerőszakolta, fia öngyilkos lett a zaklatás miatt. Ezután fogott puskát felesége.

Államfői kegyelemmel szabadulhat az a francia nő, aki megölte erőszakos, alkoholista férjét. Jacqueline Sauvage-t tíz év börtönre ítélték 2014 októberében, de Francois Hollande döntése nyomán idén áprilisban kiengedik.

Az asszony 47 évig élt bántalmazó kapcsolatban. Erőszakos férje saját lányaikat is megerőszakolta, fiukat pedig addig zaklatta, míg az öngyilkos lett. Az utóbbi eset után egy nappal a nő puskát ragadott, és háromszor hátba lőtte az erőszakoskodó férfit.

A most 68 éves Jacqueline Sauvage önvédelemre hivatkozott a bírósági tárgyaláson, az ügyész szerint viszont férje agyonlövése aránytalan volt. Az ügy viszont nagy vihart kavart és 400 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben Francois Hollande elnök közbenjárását kérték.

Civil csoportok az ügy nyomán arra szólították fel a döntéshozókat, hogy erősítsék a családon belüli erőszak áldozatainak önvédelemhez való jogát. Az államfő azután hozta meg a kegyelmi döntést, hogy találkozott Sauvage három felnőtt lányával.

Az asszony egyik ügyvédje azt mondta: a kegyelmi döntés minden bántalmazott francia nő számára üzenetértékű. (BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik