Külföld
Gyula, 2015. december 16.
Szívkatéterezésre alkalmas kezelõ a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház új épületében lévõ szájsebészeti osztályon, Gyulán 2015. december 16-án. Az épület és az osztályok 6 milliárd forintos fejlesztésbõl valósultak meg.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Egy nap alatt százával távoztak a szlovák ápolók

24.hu
24.hu

2016. 02. 01. 20:19

Még tavaly adtak be tömeges felmondást, ami hétfőn lépett életbe. A kormány szerint alaptalanok a követeléseik.

Hétfőn 540 szlovák ápoló felmondása lépett érvénybe – közölte Viliam Cislák egészségügyi miniszter. Még novemberben adták be a tömeges felmondást, tiltakozásul az új egészségügyi törvény ellen. A nővéri kamara szerint a távozók száma a hatszázat is meghaladja.

A szlovák egészségügyi tárca vezetője arról számolt be, hogy a betegek ellátása minden kórházban biztosítva van. Sajtóbeszámolók szerint azonban több intézményben is korlátozni kellett a műtéteket. „A nővérek elhagyták betegeiket, ami Szlovákia történetében első ízben történt meg” – kommentálta az ügyet Cislák.

Az eperjesi kórház vezetése közölte: csak a részlegek 60 százaléka volt hétfőn működőképes. A hadsereg a saját állományából hét nővért bocsátott a kórház rendelkezésére, hogy javítsanak a helyzeten. A miniszter ezt is bagatellizálta, azt mondta: a kórházak és a hadsereg együttműködésében nincs semmi rendkívüli, a civil kórházakban tartósan 40 katonai egészségügyi ápoló dolgozik.

Büntető feljelentést is kilátásba helyezett Viliam Cislák, miután az ápolói kamara köreiből olyan hírek kerültek ki, hogy a tömeges felmondások következtében egymillió beteg ellátása került veszélybe.

A szlovák kormány az ápolók követeléseit alaptalannak minősítette. Cislák szerint az egészségügyi dolgozók béralapját az idén 55 millió euróval növelték meg, ami jelentős emelést tesz lehetővé.

Szlovákiában egyébként jelentős különbség van a nagy kórházakban és a kisebb létesítményekben dolgozó ápolók fizetése között: egy nagyobb intézményben ezer eurónál is többet kereshetnek egy hónapban, egy kis kórházban viszont 859 euróval kell beérniük.

A szlovákiai ápolók átlagéletkora 50 év közelében van, a fiatalabbak az alacsony fizetések miatt külföldön dolgoznak, főleg Csehországban, ahol jobban kereshetnek. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.