Nagyvilág

Az ENSZ-főtitkár visszavág az izraeli kormányfő kirohanására

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap a The New York Times című amerikai napilapban vágott vissza az izraeli kormányfőnek, amiért Benjámin Netanjahu kirohanást intézett ellene a megszállt palesztin területeken folytatott zsidó telepépítési tevékenység bírálata miatt.

Írásában a főtitkár tarthatatlannak nevezte Netanjahu támadó hangvételű reagálását, amely szerint az ő bíráló szavai csak a palesztin terrorizmust támogatják.

Véleménycikkében, amelyet Ne lődd le a hírvivőt, Izrael címmel közölt az amerikai lap, Ban Ki Mun fenntartja azt az álláspontját, amelyet a Biztonsági Tanács múlt keddi ülésén fogalmazott meg, “a palesztin néppel szembeni nyílt támadásnak” nevezve Izrael telepespolitikáját, s hozzáteszi, hogy “a megszállással szembeni ellenállás az ember természetéből ered”. Egyúttal ismét felszólítja Izraelt, hogy állítsa le telepbővítési tevékenységét, amelyet a nemzetközi közösség nagyobbik része törvénytelennek vagy jogosulatlannak tart.

“Az Egyesült Nemzetek Szervezetének bírálata és az ellenem irányuló támadások a körülményekből adódnak. Amikor azonban oly sok oldalról, köztük Izrael legközelebbi barátainak részéről fogalmazódik meg őszinte aggodalom egy rövidlátó és erkölcsileg káros politikával szemben, már nem tartható fenn az, hogy kirohanást intéznek minden jóindulatú kritikával szemben” – írja Ban Ki Mun.

Hangsúlyozza, hogy mindig ki fog állni Izrael létezési joga mellett. Hozzáteszi ugyanakkor: eljött az ideje annak, hogy “az izraeliek, a palesztinok és a nemzetközi közösség felismerje a közelgő veszélyt. A status quo (a jelenlegi helyzet) fenntarthatatlan. Egy másik nép vég nélküli megszállás alatt tartása egyaránt aláássa Izrael és a palesztinok biztonságát és jövőjét.”

Az ENSZ-főtitkár múlt kedden megfogalmazott bírálatát eredetileg az váltotta ki, hogy Jeruzsálemben az előző héten jóváhagyták 150 hektárnyi termőföld kisajátítását a ciszjordániai Jerikó mellett, olyan területen, amely a palesztinok szerint a leendő államuknak jár. Előzőleg 2014-ben is állami tulajdonba vettek ilyen nagyságrendű földterületet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik