Nagyvilág

Genfben próbálják meg elrendezni a szír polgárháborút

A szíriai kormány és az ellenzék képviselői csak közvetítőkön keresztül tárgyalnak majd egymással a genfi békekonferencián – közölte Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökségnek adott interjújában szombaton.

Szintén szombaton a legfontosabb szíriai ellenzéki ernyőszervezet, a Szíriai Nemzeti Koalíció vezetője elfogultsággal és “az iráni napirend” képviseletével vádolta az ENSZ szíriai különmegbízottját, aki a tárgyalásokat vezeti.  Teherán Oroszország mellett a kormányerők legfőbb támogatója.

A szíriai ellenzék képviselői várhatóan szombaton érkeznek meg a tárgyalások helyszínére, Genfbe. A legjelentősebb szíriai kurd párt, a Demokratikus Unió Pártja (PYD) vezetője ugyanakkor már távozott is a svájci városból, miután az ENSZ visszavonta meghívását.

A kurdok részvételét a PYD-t és más kurd szervezeteket terroristáknak tartó Törökország ellenzi. A várakozások szerint a konferencia vasárnap kezdődik, az ellenzék először az ENSZ különmegbízottjával kíván egyeztetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik