Nagyvilág

Lezuhant orosz gép: gyűlnek a gyanúsítottak

Bár Egyiptom tagadja, hogy terrorizmus állna az oktróberben lezuhant gép katasztrófája mögött, most egy gépészről derült ki, hogy szélsőséges kapcsolatai voltak, és ő juttathatta fel a pokolgépet.

Az EgyptAir egyiptomi légitársaság egyik gépészét azzal gyanúsítják, hogy pokolgépet juttatott a Sínai-félsziget légterében október végén darabokra szakadt orosz utasszállító repülőre – jelentette pénteken a Reuters brit hírügynökség az ügyben jártas forrásokra hivatkozva.

Két rendőr és egy poggyászkezelő is gyanús

A jelenleg is zajló vizsgálatok kényes mivolta miatt a források nevük elhallgatását kérték. A továbbra is érvényes hivatalos egyiptomi álláspont szerint semmi nem bizonyítja, hogy terrortámadás okozta volna a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) légitársaság gépét ért katasztrófát, amely során a fedélzeten tartózkodó mind a 224 ember életét vesztette.

A hírügynökségi források szerint az őrizetbe vett gépész unokatestvére másfél éve csatlakozott Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezethez. Rajta kívül őrizetbe vettek a repülőtéren szolgáló két rendőrt, és egy poggyászkezelőt is. Őket azzal gyanúsítják, hogy segítettek a robbanószerkezet célba juttatásában.

Miután az Iszlám Állam megtudta, hogy az egyik tagjának van egy rokona, aki a (sarm-es-sejki) repülőtéren dolgozik, a szervezet egy kézitáskában eljuttatott hozzá egy pokolgépet

– mondta a hírügynökség egyik forrása, aki szerint a poggyászkezelőt arra utasították, hogy ne tegyen fel kérdéseket, csak helyezze a bombát a gépre.

Egy másik forrás szerint két rendőrt azzal gyanúsítanak, hogy a biztonsági ellenőrzésnél szemet hunytak a dolog felett. Mint mondta, fennáll annak a lehetősége is, hogy egyszerűen csak nem végezték jól a dolgukat.

Kizárták, hogy lehetne a reptéren terrorista

Mindkét forrás azt mondta, hogy eddig egyik gyanúsított ellen sem indult eljárás.

A Vörös-tenger partján fekvő üdülőváros repülőterének egyik magas rangú biztonsági tisztségviselője ugyanakkor kizárta, hogy a légikikötő bármely munkatársának köze lehet a terroristákhoz, és arra emlékeztetett, hogy mindenkit személyesen kivizsgáltak, és leellenőrizték az alkalmazottak családtagjait is.

Nem dolgozhat egyik repülőtéren sem olyan alkalmazott, akinél felmerül annak a jele, hogy szimpatizál a szélsőségesekkel

– mondta.

Mind az EgyptAir, mind pedig a belügyminisztérium biztonsági tisztségviselői tagadták, hogy bárkit őrizetbe vettek volna az üggyel kapcsolatban.

Ugyancsak pénteken egyiptomi lapok azt írták, hogy az orosz sajtó szerint az orosz és az egyiptomi hírszerző szervek azonosítottak hat embert, akiknek közük lehet a gép felrobbantásához. A kormányközeli Live News hírportál szerint a titkosszolgálatok egy poggyászkezelőt gyanúsítanak azzal, hogy a felszállás előtt a gép rakodóterébe rejtett egy pokolgépet. Korábbi, ugyancsak orosz sajtójelentések szerint a robbanószerkezet az utastér egyik ülése alatt léphetett működésbe.

A feltételezett tettes a Live News szerint rögtön ezután elhagyta az országot, és Törökország felé vette útját.

A légi katasztrófa végzetes hatással volt az egyiptomi gazdaság számára nélkülözhetetlen idegenforgalomra, amely a 2011-es forradalmat követő mélyrepülés után idén újra javuló tendenciát mutatott. Rossz fényt vetne továbbá Egyiptomra, ha bebizonyosodna az Iszlám Állam azon állítása, amely szerint a dzsihadisták “szedték le a gépet az égről”, mivel az megkérdőjelezné azokat a kairói kijelentéseket, amelyek szerint képesek szavatolni az országba látogatók biztonságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik