Nagyvilág

28 éve először született gyerek e faluban

Évtizedeket kellett várni az elnéptelenedő olasz hegyvidéki faluban, hogy szaporodjon a lakosság, de megérte. Mondjuk, a szülők is kis híján elköltöztek.

Ostanában az 1980-as évek óta nem született gyerek, de most végre megtört a trend, és ennek nagyon örvend a község – írja a BBC. A falu Piemonte régióban található északon, de az utóbbi száz évben folyamatosan csökkent a lakossága. Akik ott élnek, azok sem állandó lakosok, mindössze a 85 fő harmada az.

Giacomo Lombardo polgármester elmondta, hogy az 1900-as évek elején még mintegy ezren laktak itt, aztán a második világháború után indult erős fogyásnak a lakosság. 1976-87 között mindössze 17 gyerek született. Most azonban egy torinói kórházban napvilágot látott a kis Pablo.

Nem sokon múlott, hogy a szülei, Silvia és Jose elköltözzenek, de végül állást ajánlottak nekik egy hegyi menedékházban, ezért maradtak. Olaszországban szenvednek a hegyi falvak az elvándorlástól, egyesek szerint adókedvezményekre és üzletekre lenne szükség e helyeken. Vannak falvak, ahol már ingyen adják a házakat.

Ostana amúgy méltóképp emlékezett meg az új jövevényről: egy gólyaszobrot állítottak fel a falu bejáratánál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik