Nagyvilág

Ezrek menekülnek a török elnök háborúmániája miatt

Heves harcokba fulladt a török kormánycsapatok kurd szeparatisták elleni inváziója. A hideg télben menekülnek ezrek délkeletről.

Újabb ezrek hagyják el otthonukat a délkelet-törökországi hideg télben a biztonsági erők és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei közti összecsapások miatt – írták a török lapok. Diyarbakir lakosai zömmel azután indultak el, hogy szerdán délben a tartomány kormányzója Sur körzetének újabb öt kerületében kijárási tilalmat rendelt el, de – a Hürriyet ellenzéki lap szerint – sokan már a tiltás kiterjesztése előtt útra keltek.

Sur tizenöt kerületében már december 2. óta kijárási tilalom van érvényben, hogy a biztonsági erők el tudják távolítani a PKK barikádjait és robbanószerkezeteit. Az otthonukat elhagyók között van, aki vállára vetett ágyneműjével gyalogol, mások talicskán tolják hűtőszekrényüket, mosógépüket vagy szőnyegeiket. Olyan is van, aki beteg, kerekesszékes rokonát menekítette ki a várható harcok elől – jelentette a Dogan hírügynökség.

Egy, a Habertürk napilap tudósítójának nyilatkozó, neve elhallgatását kérő suri lakos arról számolt be, hogy a biztonsági erők közölték vele: azonnal elhagyja otthonát vagy arra később már nem lesz lehetősége.

A Vatan napilapnak egy 80 éves férfi arról beszélt, hogy a térségben olyan hideg van, hogy azt a szabadban senki nem tudja elviselni. Az újság megszólaltatott egy négygyermekes anyát is. “Albérletben élek, még a villanyszámlát és a vízdíjat sem tudom fizetni, hova menjek? Négy gyerekkel ki fogad be?” – panaszolta. Az NTV hírcsatorna szerint két hónap alatt mintegy 20 ezer ember hagyta el otthonát – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik