Külföld

Szegény belgrádi romákat céloznak meg a muszlim szélsőségesek

24.hu
24.hu

2016. 01. 26. 10:27

A nehéz sorsú embereknek segítséget ígérnek, majd ideológiailag is magukhoz kötik őket.

Belgrád külvárosában is toboroznak a szélsőséges iszlám nézeteket valló vahhábiták, humanitárius munkának álcázott tevékenységükkel főleg a roma lakosságot célozzák meg – írta a Vecernje Novosti szerb napilap kedden.

A „térítők” általában azokat a muszlim vallású szegény romákat keresik fel, akik nem tartják magukat a vallási szokásokhoz. Pénzügyi segítséget, külföldi munkát, a gyerekek iskoláztatását ígérik nekik, majd a tisztességes helyi imámok helyett magukhoz kötik őket, arról győzködve, hogy a szerbiai muszlim közösség nem jól értelmezi az iszlám tanítását.

A megszólaló szakértők szerint a szélsőségesek soha nem a hívő muszlimokat akarják megnyerni maguknak, hanem a tanulatlan, hitükben megingott embereket. A szerb muszlim közösség vezetője, Eledin Asceric azt mondta: náluk nincsenek jelen a szélsőségek, de elismerte, hogy vannak olyan személyek, akik haszonszerzés céljából olyan tevékenységet folytatnak, amelyeknek nincs köze a vallási tanításokhoz. Azt is mondta, hogy a muszlim roma lakosság valóban veszélyeztetett, mert fogékony a manipulációra.

A Belgrádi Egyetem Biztonságpolitikai Karának professzora, Darko Trifunovic szerint „csendes iszlamizáció” folyik a romák körében, a szélsőségességet leggyakrabban emberi jogi szervezetek tevékenységének álcája alatt terjesztik. Szerinte a szerbiai muszlim közösség nem tud egyedül megbirkózni a problémával, és az is gondot jelent, hogy a vahhábizmust nem tiltja a törvény. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.