Nagyvilág

Most lett elég a Dzsungelből – Szabadság, vagy a börtön

Calais
Calais
A Franciaországban ragadt menekültek áttörték a Calais melletti Dzsungel kerítését és lerohanták a kompokat.

A Franciaországban ragadt menekültek áttörték a Calais melletti Dzsungel kerítését és lerohanták a kompokat. Egy ideje már itt gyűlnek össze azok a menekültek, akik Nagy-Britanniába szeretnének eljutni. Az egész balhét az indította el, hogy a francia kormány úgy döntött, hogy megszünteti a Calais városánál lévő illegális menekülttábort. A menekültek viszont attól tartottak, hogy a bódédzsungel helyett fallal kerítik őket körbe, és nem engedik majd őket kijutni a táborból.

A Dzsungel mostanra egy komplett kisváros lett.

A leginkább Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkező menekültek egészségügyi épületet, fodrászatot és éttermet is csináltak maguknak. Több, mint ötezren laktak itt, ezért egy ideje sejthető volt, hogy ezt nem sokáig lehet tartani. Sorozatosak voltak a megbetegedések és a járványok, többen egy modernkori pestisjárványtól tartottak. A bódékat és a sátrakat megpróbálták felszámolni, és konténerekből építettek szállást a menedékkérőknek, ahol a sátrakkal ellentétben fűtés és elektromosság is volt.

A Vice News már többször forgatott a táborban, most is ott voltak a bontásnál. Többen azt mondták nekik, hogy attól félnek, a francia kormány kerítést akar építeni köréjük, hogy ne tudjanak eljutni a kikötőhöz.

A Vice elkapott egy jól hallhatóan brit akcentussal beszélő fiatalt is, amin azért ők is megdöbbentek. A srác elmondta, hogy 13 évesen érkezett Nagy-Britanniába, sőt, itt is érettségizett (16 évesen, ahogy itt szokás). Azt mondta, a gyerekkorának nagy részét Nagy-Britanniában töltötte, de ahogy 18 éves lett, azonnal deportálták.

Visszaküldték Afganisztánba, miután azt mondták neki, most már tud magára vigyázni.

A családját viszont megölték a tálibok, és ő is annyira megváltozott, hogy a falujában fel sem ismerték. Próbált menekülni, de útlevél és személyi nélkül nehéz volt. Iratokat azért nem tudott szerezni, mert – ahogy a barátai elmondták neki – a hivatalokban felismerték volna a tálibok, és megölték volna. Most a Calais melletti Dzsungelben, papírok nélkül várja, hogy visszajusson oda, ahol a gyerekkora nagy részét töltötte.

Miközben a Dzsungelt bontották, a menekültek végigvonultak a város utcáin. A tüntetést jól megszervezték, aktivisták is segítették őket. Ez később elég hasznos volt, mert a Vice videójából is kiderül, nem ment minden konfliktus nélkül. Először egy lengyel kamionos intett be a menekülteknek, de a szervezők itt még viszonylag könnyen visszatartották a tüntetőket.

Később a tüntetők egy része leszakadt, és megpróbált bemenni egy kisebb utcába. Itt belefutottak egy civilizációs szakadékba, és találkoztak a francia alsó-középosztállyal. Egy túlsúlyos férfi és a fia ordítva várta a menekülteket, akik pont úgy reagáltak, ahogy a hónapok óta táborban élő, főleg fiatal férfiakból álló tömegtől várható. Verekedés nem volt, de csak épphogy sikerült megúszni, mert a tüntetők közül majdnem annyian szerettek volna verekedni, mint ahányan a szervezők közül megpróbálták ezt elkerülni. A két francia férfit még a családja is próbálta visszatartani, ami elég nehezen ment, mert a fiatalabbik férfi még a puskáját is kihozta a házból.

A Dzsungelben maradó menekültek egy része ezután áttörte a kikötő körüli határzárat, és megszálltak egy hajót, ami épp a kikötőben állt. A Spirit of Britain nevű hajóból épp pakolták ki a rakományt, miközben a menekültek felszálltak rá. A kompközlekedés azonnal leállt, a rendőrség pedig letartóztatott 24 menekültet. A No Borders (Határok nélkül) nevű aktivistaszervezet tagjai közül 11-et kaptak el. Őket azzal vádolja a rendőrség, hogy a zavargásig hergelte a Dzsungelben lakó menekülteket.

A kompok egészen addig nem indultak újra, amíg nem sikerült minden menekültet leszedni a hajókról. Egy férfi azt írta a Facebookon, hogy

épp a hajón voltam, amikor száz migráns lerohant minket. 5 óráig voltam bezárva.

Mielőtt a menekültek áttörtek volna a kerítésen, Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője pont azt kérte a brit kormánytól, hogy vegyen részt abban az összeurópai kezdeményezésben, ami megpróbál segíteni a menekülteknek. Corbyn szerint a Dzsungelben hétezer ember alszik a szabad ég alatt, nagyon rossz körülmények között a sárban és hidegben.

Szerinte ezek a körülmények bárhol gyalázatosak lennének, mi pedig emberek vagyunk, és segítenünk kell a többi embernek. Corbyn azt szeretné elérni, hogy háromezer kiskorú menekült kapjon otthont Nagy-Britanniában. És nem menekülttáborokra gondolt, hanem valódi otthonokra, mint amiket a nácik elől menekülő fiatalok kaptak 1939-ben.

A calais-i kikötőben feltűnt egy újabb Banksy-kép is, ami azért annyira nem meglepő, hiszen régóta folyamatosan kiáll a menekültek jogaiért. A mostani képpel is a hatóságok embertelen bánásmódjára szerette volna felhívni a figyelmet.

Bokor Gábor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik