Nagyvilág

Dánia megszavazta, a menekültek vagyonelkobzását

A dán parlament elfogadta a menekültjogi törvény módosítását, amelynek célja, hogy elriassza a menedékkérőket az országtól - írja a BBC News.

A módosítás olyan elemeket is tartalmaz, amelyek szerint a hatóságoknak joguk van elvenni a menekültektől nagyobb értékeiket, vagy hogy a menekülteknek fizetniük kell a fogadóközpontban való tartózkodásért. Hazai és nemzetközi jogvédő szervezetek tiltakoznak a módosítás ellen.

A reform értelmében a rendőrség átkutathatja a menekültek csomagjait, és elkobozhatná tőlük a 10 ezer koronát (1340 euró) meghaladó készpénzt, illetve az ennél nagyobb értékű tárgyakat, kivéve azokat, amelyekhez érzelmek kötődnek, például a jegygyűrűt.

A hét hónapja hatalomra került, kisebbségben kormányzó jobbközép kormány eredetileg 3000 koronában akarta megszabni ezt a küszöböt, de a baloldali ellenzékkel való egyeztetés eredményeképpen ezt felemelte. A külföldi sajtó egy része ahhoz hasonlította az intézkedést, mint amikor a náci Németországban elkobozták a zsidók vagyonát. A kormánynak azonban az a véleménye, hogy aki segítséget kér az országban, az járuljon hozzá ahhoz.

Svájc egyébként már az 1990-es években bevezette azt az intézkedést, hogy a menedékkérőktől elveszik az 1000 franknál (kicsit több mint 900 euró) nagyobb összeget, de az értéktárgyakat nem.

Azoknak a menekülteknek, akik általában véve az erőszak elől menekülnek, és nem olyan fenyegetés elől, amely kifejezetten személyük ellen irányul, a módosítás értelmében ezentúl három évet kellene várniuk arra, hogy kérhessék a családegyesítés lehetőségét, vagyis hogy családtagjaik utánuk jöhessenek Dániába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik