Nagyvilág

Az indonéz ipar nem tud lépést tartani a lakosság gyarapodásával

Baba (kisbaba, láb, )
Baba (kisbaba, láb, )

A régiós trenddel ellentétben Indonézia csökkenteni akarja a népszaporulatot, annak reményében, hogy úgy fenntarthatóbb lesz az ország gazdasági fejlődése – jelentette kedden a The Wall Street Journal című amerikai napilap. Joko Widodo államfő egy családtervezési konferencia megnyitóján azt mondta: “minden országnak és minden térségnek” feltétlenül áldoznia kell a családtervezésre, hogy állandósuljon a gazdasági növekedés.

Tehát a világ negyedik legnépesebb országa – ahol a lakosság túlnyomó többségben muszlim – az ellenkezőjét akarja tenni annak, amit például Kína és Japán, amelyek most már növelni akarják a születési arányt, mert attól tartanak, hogy elöregszik a társadalom, és ez veszélybe sodorja a gazdaságot.

Az indonéz népesedéspolitikai és családtervezési tanácsnak feltett szándéka, hogy több állami bevételt költsenek oktatásra és a közszolgáltatásokra, amitől a születések számának csökkenését várják. A lakosság gyarapodásának ütemével ugyanis nem tud lépést tartani az építőipar, a vízkezelés, valamint az oktatás- és foglalkoztatásbővítés. A külföldi szakemberek részvételével folyó konferencián szó van a fogamzásgátlásról is.

Indonéziában a születések száma nemrég átlagosan 2,6-ról 2,3-ra csökkent, de a cél, hogy 2025-re minden szülőképes korú nőnek – országos átlagban – 2,1 gyermeke szülessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik