Nagyvilág

Menekültgyerek-jelmez miatt robbant ki botrány Olaszországban

A katolikusok szerint a mostani menekültválság fényében különösen ízléstelen a világháborús jelmez.

Nagy felháborodást váltott ki Olaszországban, hogy az Amazon internetes áruház világháborús menekültgyerek-jelmezt árult. A cég az egyik legnagyobb olasz katolikus jótékonysági szervezet nyomására levette a terméket kínálatából, de más országokban még lehet kapni.

A második világháború idején a bombázások miatt sok brit család vidéki rokonokhoz küldte a gyerekeket, erre emlékeztet a jelmez, melynek hirdetésében a negyvenes évek ruháiba bújtatott, kopott kis bőröndöt cipelő kisfiút és kislányt mutatnak, akiket árváknak neveznek.

Az olasz Caritas menekülteket segítő csoportjának igazgatója szégyenteljesnek nevezte a jelmezeket, emlékeztetve arra, hogy menekültgyermekek halnak meg nap mint nap az Európába vezető úton. A brit forgalmazót, a Fancy Me-t felszólította, hogy a jelmezek eladásából származó bevételt fordítsa adományokra, melyekkel a mai menekültgyerekeken segíthet.

A jelmezekre olasz felhasználók bukkantak rá, akik a velencei karneválra kerestek jelmezötleteket. Az ügyről először a Famiglia Cristiana katolikus hetilap írt, ez váltott ki széles körben felháborodást. „A világháborúk valósága óriási traumát jelentett az azt átélő gyerekeknek és ugyanilyen fájdalmas azok számára, akik ma élik át ugyanazt. Azt gondolom, rengeteg más jelmezből válogathatnak farsangra a gyerekek” – mondta a Caritas igazgatója. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik