Nagyvilág

Az izraeli kormányülésen is állt a bál az Uber miatt

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 01. 25. 11:03

Heves vita robbant ki az izraeli kormány vasárnapi ülésén az Uber közösségi szolgáltató  esetleges engedélyeztetése miatt Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Jiszráel Kac közlekedési miniszter között – írta hétfőn a Háárec című újság gazdasági melléklete. Az Uber több éve jelen van Izraelben, de nem közösségi szolgáltatóként működik, hanem hagyományos taxikat üzemeltet.

A cég az utóbbi időszakban politikusoknál lobbizott, hogy módosítsák az izraeli jogszabályokat. A hatályos jog ugyanis tiltja, hogy magánszemélyek személyszállításért pénzt kérjenek, sőt még az utazás költségeinek részleges megtérítése is tilos. Ez gátolja több, közösségi közlekedéssel foglalkozó internetes szolgáltatás megjelenését is.

Nem az a feladata

Netanjahu a verseny fontosságát hangsúlyozta a vasárnapi megbeszélésen és elmondta, hogy néhány napja Svájcban a davosi Világgazdasági Fórumon találkozott Travis Kalanickkal, az Uber amerikai igazgatójával. Kac azt válaszolta Netanjahunak, miután a kormányfő az Uber engedélyezését sürgette, hogy ha akarja, foglalkozzon ő maga ezzel a kérdéssel.

Nem az a feladatom, hogy külföldi tőkések, hanem hogy az izraeli polgárok hasznára legyek”- mondta Kac. “A versenynek hasznosnak és igazságosnak kell lennie

– tette hozzá.

Vitájukban Kac a taxik viteldíjának állami ellenőrzését hangsúlyozta, amelyet a kormányfő elutasított, és ismételten felhívta a figyelmet a verseny fontosságára.

Az Uber kínálta szolgáltatás a verseny igazságtalansága miatt az egész világon problematikus

– felelte a közlekedési miniszter, és kijelentette, hogy biztonsági okokból sem megvalósítható Izraelben a közösségi szolgáltatás, mert

mi történik, ha elrabol egy utast egy menekülttáborban lakó palesztin?

A Háárec szerint azonban Kac biztonsági ellenérvei “légből kapottak”, mert az Uber megígérte, hogy Izraelben az Uber-sofőrök kiválasztása továbbra is a közlekedési minisztérium fennhatósága alatt marad.

Uber-Likud tengely?

A lap szerint inkább a hagyományos taxisok ellenérdekeltsége, az Uber-konkurencia alacsonyabb árai miatt késik a szolgáltatás engedélyezése. A taxisok számos szószólója ugyanis “királycsináló”, vagyis vezető szerepet játszanak a Likud párt központjában. Sokan közülük komoly politikai tényezőt jelentenek, mert a Likud belső szavazásain a politikusok pártlistán történő elhelyezkedését, és így parlamenti szerepét meghatározó voksok fő szervezői közé tartoznak.

Netanjahu az Uber oligarcháit akarja segíteni negyvenezer taxisofőr bevételének a csökkentésével

– vádolta egyik hangadójuk a kormányfőt a Háárecben. “Harcolni fogunk a változtatás ellen. Taxisofőr intifáda lesz, lezárjuk az összes kereszteződést” – tette hozzá.

A közlekedési minisztérium igazgatója és tudományos vezetője már évek óta támogatja az Uber izraeli bevezetését, de Kac másfél évvel ezelőtt megakadályozta az Uber piacra lépését – állítja az újság.

A Háárec úgy tudja, a Likud Ubert támogató politikusai személyesen is beszéltek Netanjahuval. Az Uber sajtóértesülések szerint agresszív kampányt tervez Izraelben a közösségi szolgáltatás jóváhagyását ellenző politikusokkal szemben.

 

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.