Nagyvilág

-32 fokban érkezett Orbán Mongóliába, nem volt rajta sapka

A szívünk hozott ide, de a zsebünknek sem vagyunk ellenségei – mondta.

Kemény fagyban érkezett a magyar miniszterelnök az ulánbátori repülőtérre, ahol hagyományos viseletbe öltöztetett díszőrséggel és nassolnivalóval várták. Bár nemrég heverte ki az influenzát, de a -32 fok ellenére sapka nélkül szállt ki a gépből a Facebook-oldalára feltöltött videó tanúsága szerint.

Ulánbátor. -32 fok.Ulánbátor. -32 fok.

Posted by Orbán Viktor on Sunday, 24 January 2016

Helyi idő szerint hétfőn délelőtt tárgyalt Orbán Viktor a mongol kormányfővel, Csimedín Szaikhanbileggel. A találkozó után a magyar miniszterelnök az mondta: „a szívünk hozott ide”, ami nem jelenti azt ,hogy „a zsebünknek ellenségei lennénk”, vagyis az üzleti együttműködés elmélyülését is várják. A delegációt ötven üzletember is elkísérte.

Orbán kitért arra, hogy a magyar állami Eximbank hétmilliárd forintnyi hitelkeretet nyitott egy mongóliai biokombinát felújításának finanszírozására. Azt mondta, lát lehetőséget arra, hogy hazánk segítséget nyújtson a mongóliai állattenyésztésből származó exportlehetőségek kihasználására. Kilátásba helyezte azt is, hogy megduplázzák a magyar egyetemeken, magyar állami ösztöndíjjal tanuló mongol fiatalok létszámát – jelenleg százan vannak.

Csimedín Szaikhanbileg üdvözölte, hogy Magyarország tavaly újranyitotta ulánbátori nagykövetségét, és a találkozó során megkötött megállapodásokat. A sajtótájékoztatón aláírtak egy jegyzőkönyvet a két ország szerződéses kapcsolatainak felülvizsgálatáról, együttműködési szándéknyilatkozatot az Eximbank és a Mongol Fejlesztési Bank között, valamint együttműködési megállapodást a Magyar Pénzjegynyomda Zrt. és a mongol Regisztrációs Hivatal között.

A magyar miniszterelnök három napig tartózkodik Mongóliában. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik