Külföld

“Le a maffiával” – Ismét tízezrek tüntettek Moldovában

24.hu
24.hu

2016. 01. 24. 17:44

A fővárosban, Chisinauban az új kormány lemondását és előre hozott választásokat követeltek.
Korábban a témában:

A rendkívüli rendőri készültség mellett, a főváros központi terén tartott ellenzéki nagygyűlésen a moldovai belügyminisztérium szerint 11 ezren, a szervezők szerint több tízezren vettek részt.

A tüntetők “Le a maffiával”, “Mi vagyunk a nép”, “Előre hozott választásokat”, “Egységben az erő” és hasonló jelszavakat skandáltak a mínusz tízfokos hidegben. A nagygyűlést a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező szocialista párt, egy másik oroszbarát ellenzéki párt, valamint a Méltóság és Igazság nevű polgári platform szervezte.

Igor Dodon, a szocialista párt elnöke beszédében arra szólította fel a külföldi hatalmakat, hogy ne támogassák “a jelenleg Moldovában kormányzó oligarchákat, akik ellopják a pénzt”. Azzal vádolta az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy ők juttatták hatalomra az Európa-barát koalíciót, és “geopolitikai megfontolásokból, az új választásoktól félve” fedezik az “oligarcha rezsimet”, mert egy előre hozott választáson a közvélemény-kutatások szerint – mint mondta – az eurázsiai integrációért síkra szálló pártok győznének.

Vasárnap az új kormány hívei is tüntetni akartak, de ezt a kormánybarát demonstrációt összetűzésektől tartva lemondták végül.

Pavel Filip Nyugat-barát kormányát a parlament a múlt héten erősítette meg, de az eskütétel szinte titokban, éjjel, a nyilvánosság kizárásával és több miniszter távollétében történt. A parlamenti szavazás után, amely előtt az ellenzék nem engedte szóhoz jutni a miniszterelnök-jelöltet, zavargások kezdődtek, a tömeg megostromolta a parlamentet, az összecsapásokban többen megsérültek.

Az új miniszterelnök kedden látogat Bukarestbe – közölte hivatala vasárnap. Románia Moldova legszorosabb szövetségese.

Moldovában 2014 óta belpolitikai bizonytalanság uralkodik. Január 29. volt az utolsó határidő az új kormány megalakítására, ellenkező esetben fel kell oszlatni a parlamentet, és új választásokat kell kiírni. Az ellenzék nem ismeri el törvényesnek Pavel Filip kormányát, és panasszal fordult az alkotmánybírósághoz az ügyben.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.