Nagyvilág

Teherbeeséstől óvják az ecuadori nőket

Egy vírus miatt kérik a gyermekvállalás elhalasztását.

Az ecuadori nők egyelőre ne essenek teherbe – erre kérte a dél-amerikai ország egészségügyi minisztere pénteken honfitársait. Az ok a Zika-vírus, amely súlyos fejlődési rendellenességet, kisfejűséget okozhat a magzatnál.

Kolumbia és Salvador egészségügyi hatóságai korábban szintén arra kérték a helyi párokat, hogy a vírus terjedése miatt halasszák el a gyermekvállalást. Az Egyesült Államok pedig azt tanácsolta az amerikai terhes nőknek, hogy ne utazzanak 22 latin-amerikai, illetve karibi országba.

Az Afrikából származó Zika-láz 2014 februárjában jelent meg az amerikai kontinens bennszülöttjei között. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza. A szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom.

A brazil egészségügyi minisztérium december elején jelentette be, hogy a betegség áll a mikrokefáliás esetek számának drámai megnövekedése mögött. December végégig csaknem háromezer csecsemő jött világra kisfejűséggel az országban. A Zika-láz ellen egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik