Nagyvilág

Változtatnának a menekültpolitikán, de kitartanak Merkel mellett

A német kancellár szavazói még kevésbé értenek egyet azzal, ahogy a menekültválságot kezelik az országban.

A német lakosság 79 százaléka szerint irányváltásra van szükség a menekültpolitikában – derül ki az Emnid közvélemény-kutató felméréséből, melyet az N24 hírtelevízió megbízásából készítettek. A reprezentatív felmérést szerdán végezték, ezer ember megkérdezésével.

Az Angela Merkel vezette CDU-CSU pártszövetség szavazóinak 90 százaléka úgy véli, hogy a kancellárnak változtatnia kell menekültpolitikáján, ugyanakkor 67 százalékuk amellett is kitart, hogy Merkel a megfelelő személy a kancellári tisztségre.

A lakosság egészét tekintve 53 százalékos Angela Merkel támogatottsága, 42 százalék véli úgy, hogy más vezetőre van szüksége Németországnak.

33 százalék véli úgy, hogy Németországnak le kell zárnia határait a menedékkérők előtt, 24 százalék szerint pedig a többi tagállam lépéseitől függetlenül is le kellene zárni a német határokat. 35 százalék ért egyet azzal, hogy nyitva kell tartani a határt a menekültek számára.

A felmérés eredményei szerint egyre nagyobb az aggodalom, hogy a menekültek túlterhelik Németországot. Tavaly tavasszal 23 százaléknyian tartottak ettől, most 48 százalék ezek aránya. 74-ről 49 százalékra süllyedt azok aránya, akik biztosak abban, hogy Németország megbirkózik a menekültválsággal. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik