Nagyvilág

Orbán megmondta, hol kell még kerítést építeni

A szlovén-magyar kormányülés után a magyar kormányfő kijelentette: kerítést kell építeni Macedónia és Bulgária Görögországgal közös határán.

Kerítést kell építeni Macedónia és Bulgária Görögországgal közös határán, hogy meg lehessen fékezni a migránsáradatot – jelentette ki pénteken Orbán Viktor magyar miniszterelnök a szlovén-magyar együttes kormányülés alkalmával a szlovéniai Brdo pri Kranjuban.

Ha nem tudjuk megvédeni az Európai Unió külső határait, akármilyen  költséges és megerőltető is az, akkor magunk romboljuk le a schengeni rendszert

– hangsúlyozta Orbán Viktor a belső határok nélküli uniós övezetre utalva.

Miro Cerar szlovén kormányfő a közös sajtótájékoztatón egyebek közt azt emelte ki: az Európai Uniónak heteken belül közös megoldást kell találnia a menekültválságra, ha el akarja kerülni az országok közötti esetleges konfliktusokat.

A magyar miniszterelnök egyetértett azzal az állásponttal, hogy a két ország gazdasági együttműködése az elmúlt években messze elmaradt a lehetőségek mögött, a mintegy kétmilliárd eurós kereskedelmi forgalomnál “többet is tudnánk”. Az összeköttetések javítása érdekében 2018-ig az M70-est teljes hosszában négysávos autópályává fejlesztik, összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát, és gázvezetékrendszerét, ami nemcsak energetikai, de biztonsági kérdés is mindkét állam számára. “Koper a tengeri kijáratot jelenti Magyarország számára”, ezért érdekeltek vagyunk a kikötő és az oda vezető vasút fejlesztésében, amelyhez 370 millió eurós hitelkeretet is biztosítunk – közölte Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik