Nagyvilág

Odacsapott az orosz diplomatáknak az USA

Folyamatosan zaklatják Oroszországban az amerikai diplomatákat, ezért az USA bekeményített.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken bejelentette: megvonja öt orosz tiszteletbeli konzultól az akkreditációt, és ha szükségesnek látja, további intézkedéseket foganatosít az orosz diplomáciai és konzuli tevékenység korlátozására az Egyesült Államokban.

Mark Toner külügyi szóvivő azzal indokolta a lépést, hogy az Egyesült Államok oroszországi diplomáciai képviseletének munkatársait “széles körű zaklatások” érték. A szóvivő hozzátette, hogy Oroszország washingtoni nagykövetségének, valamint az Egyesült Államokban másutt lévő diplomáciai képviseleteinek munkatársait nem érinti a döntés.

Ez a lépés válasz arra, hogy az oroszok szüntelenül beavatkoznak oroszországi diplomáciai és konzuli tevékenységünkbe, beleértve ott dolgozó munkatársaink széleskörű zaklatását, valamint a moszkvai Amerikai Központ és huszonnyolc másik, oroszországi amerikai intézmény erőszakos bezárását

– fogalmazott az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Oroszországnak hat tiszteletbeli konzulja van az Egyesült Államokban, valamennyien amerikai állampolgárok, és közülük ötnek vonták vissza az akkreditációját. A floridai, kaliforniai, utahi, minnesotai és Puerto Rico-i tiszteletbeli konzulokról van szó, a hatodikat, a Colorado államban akkreditáltat nem érinti a döntés.

Az első amerikai kommentárok megjegyzik, hogy miközben jó néhány területen – például az iráni atomprogramban – jó az együttműködés Washington és Moszkva között, sok tekintetben romlott az amerikai-orosz viszony az elmúlt években. Ezt annak tulajdonítják, hogy Washington rosszallással figyeli Vlagyimir Putyin orosz elnök autoriter vezetési stílusát.

Az amerikai bejelentést az orosz külügyminisztérium szóvivője oroszellenes propagandának minősítette, és azt közölte, hogy orosz álláspont szerint az amerikai hírszerzés provokálja az orosz diplomatákat az Egyesült Államokban és másutt is – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik