Nagyvilág

Hómageddontól pánikolnak az amerikaiak

Hatalmas hóviharra készülnek az USA keleti részén. Washingtont már egy szerdai havazás is megbénította, de most fél méter égi áldást kaphatnak.

Helyenként akár 60 centiméter hó is rázúdulhat az Egyesült Államok keleti részére a most érkező gigaviharban – írja a New York Times. A térség összes kormányzója és polgármestere figyelmeztetett: mindenki maradjon otthon ezekben a napokban, amikor nem lehet majd közlekedni, tán áram se lesz. Eddig 4500 repülőjáratot töröltek, a fővárosban, Washingtonban pedig gyakorlatilag leáll a hétvégére a tömegközlekedés.

A fővárosban több mint fél méternyi nedves, súlyos hóra számítanak, ami miatt vezetékek fognak leszakadni, fák dőlhetnek ki. Ezt a viharos erejű szél csak tetézi majd. A város vészhelyzeti műveleteit vezető Chris T. Geldart azt mondta, az embereket el kell távolítani az utcákról, mert ez halálos vihar lesz.

Bill de Blasio New York-i polgármester szerint a város fel van készülve a viharra, de inkább mindenki maradjon otthon, vagy ha utazgatna is, menjen tömegközlekedéssel. New York tengerparti részein nemcsak a havazásra készülnek, hanem az erős szél miatti tengerárra is. Szombat hajnalra érkezik a zuhé New Yorkba.

A keleti Egyesült Államokban már pénteken bezárták az iskolákat, egyetemeket, kormányzati intézményeket. Koncertek és rendezvények maradnak el, még Barack Obama is elhalasztotta több tudós kitüntetését. Közben a boltok polcai kiürültek, és csütörtökön már sorok kígyóztak a benzinkutak előtt. A pánikot persze nem enyhítették Larry Hogan marylandi kormányzó szavai sem, aki kért mindenkit, egy hétre elegendő tartalékot halmozzon fel.

Maryland mellett Georgia, Észak-Karolina, Pennsylvania, Virginia, Nyugat-Virginia és a washingtoni fővárosi kerület is vészhelyzetet rendelt el.

A rossz útviszonyok és időjárás számlájára már most hat halottat írnak. Washingtonban már szerdán havazott, az is megbénította a várost, még Obama elnök konvoja is elakadt. A lakosok csak Snowmageddon 2016 néven emlegetik a közelgő szörnyvihart. A vasutat Washington tágabb körzetében pénteken este 11-kor állítják le, és várhatóan hétfőig nem is indítják újra. Amennyi szerelvényt lehet, zárt helyen, akár alagutakban fognak tárolni.

This NASA-NOAA Suomi NPP satellite image shows the blizzard approaching the US East coast around 2:35 a.m. EST on January 22, 2016 using the Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) instrument's Day-Night band.  Thousands of flights were cancelled and supermarket shelves were left bare Friday as millions of Americans hunkered down for a winter storm expected to dump historic amounts of snow in the eastern United States.The US capital and surrounding area could see more than two feet (61 centimeters) of snow accumulate in a short time from mid-Friday to Saturday, combined with fierce winds, forecasters said.  / AFP / NASA/NOAA / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA/NOAA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
A NASA-NOAA Suomi NPP műholdjának képe pénteken, New York-i idő szerint hajnali 2:35-kor. Látható, hogy a vihar majdnem akkora, mint a fél Egyesült Államok. Fotó: AFP / NASA/NOAA / HO

Van két vicces és jó hír is a végén. Az egyik, hogy az egyik washingtoni képviselő a Twitterén jelentette be, hogy egy eddig tiltott tevékenységet engedélyezett a rendőrség: lehet majd szánkózni a Capitolium-dombon. A másik, hogy Obama volt kommunikációs igazgatója, Anita Dunn így reagált a boltokat lerohanó tömegre:

Természetesen én is a boltba mentem. Most már van elég vécépapírom, hogy kitartson a következő három hóviharban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik