Külföld
határzár, bulgária, határ (Array)

Szijjártó a balkáni végvárakat fényezte

24.hu
24.hu

2016. 01. 21. 15:10

A magyar külügyminiszter kiállt a bolgár schengeni csatlakozás mellett, mert szerinte a balkáni ország kiválóan védi a határait a migrációs hullámmal szemben.
Korábban a témában:

Gyakorlatilag létrejött a macedón-bolgár védvonal azzal, hogy Macedónia meghozta a döntését a határőrizet szigorítására és a határ lezárására, és Bulgária jelentős hosszban épített, illetve épít kerítést déli határán – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szófiából telefonon nyilatkozva, miután csütörtökön tárgyalt a bolgár vezetőkkel.

Egyetértettünk abban, hogy a bevándorlás az Európai Unió történetének legnagyobb kihívása és abban, hogy ezt a kihívást csak úgy lehet kezelni, ha megvédjük Európa külső határait – mondta. Szijjártó Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel és Daniel Mitov külügyminiszterrel tárgyalt a kérdésben.

Szánalmas kirakatpolitika

Szerinte az európai vezetőktől az elmúlt hetekben, hónapokban minden nap lehetett olyan nyilatkozatokat hallani, amik szerint a migránsválság az EU történetének legnagyobb kihívása, és hogy ezt csak úgy lehet kezelni, ha megvédjük a kontinens küldő határait. “Úgy látom, hogy ebben a tekintetben szánalmas kirakatpolitikát folytat az unió, mert a nyilatkozatok ellenére nem hogy aznap, de másnap sem történt semmi” – jelentette ki.

Márpedig a bevándorlási hullám egyre csak erősödni fog. Ez világosan látszik, hiszen egyik válságrégióban sem történtek lépések a megoldás irányába, a déli-délkeleti szomszédságunkban zajló valamennyi válság súlyosbodik, és ez egyelőre csak növelni fogja a bevándorlási nyomást Európán. “Jelenleg védtelenek vagyunk délről, mert Görögország nem hajlandó részt vállalni a schengeni kötelezettségek teljesítéséből. Ezért minden eddiginél közelebb kerültünk ahhoz, hogy Európának egy macedón-bolgár védvonal jelentse a védelmet dél felől” – mondta.

Bulgáriát Schengenbe!

A védvonal létrejötte azt támasztja alá, hogy Bulgária érett és felkészült a schengeni tagságra. Ebben a rendkívül válságos időszakban ugyanis bebizonyította, hogy meg tudja védeni a határait. Az EU-nak pedig – amikor döntéseket hoz pénzügyi forrásokról – ezt kell figyelembe vennie – tette hozzá. “Ezért Magyarország támogatja és haladéktalanul kezdeményezi, hogy Bulgária minél előbb kapjon felvételt a schengeni övezetbe” – mondta Szijjártó.

A bevándorlók jelenlegi útvonalát figyelve a bevándorlási hullám megállításában jelenleg Bulgáriának és Macedóniának jut szerep. Amellett, hogy Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniával egy olyan megállapodást kell kötnie az Európai Uniónak, aminek keretében utóbbi alapvetően pénzügyi és technikai támogatást biztosít az országnak a határvédelemre. Néhány ország már most is ad támogatást Macedóniának, köztük Magyarország, ami mintegy 30 rendőrt vezényelt oda – jelezte a külügyminiszter az MTI szerint.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.