Nagyvilág
litvinyenko (Array)

Putyin hagyhatta jóvá Litvinyenko megölését

A 43 éves korában meghalt ügynök halálos ágyán azt mondta: személyesen Putyin rendelte el megölését. A Kreml akkor nevetségesnek nevezte a vádat. A legújabb brit vizsgálat azonban hasonló eredményre jutott. A britek bekérették az orosz nagykövetet.

Személyesen Vlagyimir Putyin hagyhatta jóvá Alekszandr Litvinyenko megöletését – közölte az ügyben eljáró brit bíró, Robert Owen. Az ügynököt csaknem tíz évvel ezelőtt, Londonban mérgezték meg, amikor két orosszal, Dmitrij Kovtunnal és Andrej Lugovojjal találkozott egy szállodában, és polóniumot tartalmazó teát ivott.

Az FSZB megbízásából

Az ügyben brit bíróság folytatott le eljárást, melynek megállapításait csütörtökön hozták nyilvánosságra. Litvinyenko megölésével Kovtunt és Lugovojt vádolták meg. A brit bíró szerint a két gyanúsított az orosz szövetségi biztonsági szolgálat, az FSZB megbízására cselekedett. „A bizonyítékok és a vizsgálatok figyelembe vételével úgy találtam, hogy az FSZB Litvinyenko megölésére irányuló műveletét Nyikolaj Patrusev, a szolgálat akkori vezetője és Putyin elnök fogadhatta el” – írja Owen a jelentésben.

Businessman Dmitry Kovtun, a suspect in the murder of former Russian intelligence officer Alexander Litvinenko, speaks during a press conference in Moscow on April 8, 2015 regarding his participation in the British inquiry into the radiation death. AFP PHOTO / DMITRY SEREBRYAKOV / AFP / DMITRY SEREBRYAKOV
Dmitrij Kovtun. Fotó: Europress

A 43 éves korában meghalt ügynök halálos ágyán azt mondta: személyesen az orosz államfő rendelte el megölését. Litvinyenko még 2000-ben kapott menedékjogot Nagy-Britanniától, miután szembefordult az orosz államfő köreivel. Hírszerző ügynök volt, de felesége szerint a testületnél tapasztalt korrupció és a csecsen háború miatt kiábrándult, ezután az orosz államfő hangos kritikusává vált.

Oroszország nem adja ki a gyilkosokat

Owen csütörtökön azt mondta a jelentés nyilvánosságra hozatalakor: biztos abban, hogy Lugovoj és Kovtun követte el a gyilkosságot. Mindkettejüket ki akarták hallgatni, de Oroszország elutasította kiadatásukat. A bíró szerint a gyilkosságot azért követték el, mert Litvinyenko együttműködött a brit hírszerzéssel, bírálta az FSZB-t és Putyint, valamint kapcsolatot tartott más orosz disszidensekkel.

A vizsgálat megállapítása szerint nagyon erősen valószínűsíti az orosz állam érintettségét, hogy polóniummal követték el a gyilkosságot, a sugárzó anyag előállításához ugyanis nukleáris reaktorra van szükség.

Az eljárás során 62 tanút hallgattak meg, zárt ajtók mögött pedig hírszerzési bizonyítékok is előkerültek.

Oroszország Európa biztonságát veszélyezteti

Theresa May belügyminiszter azt mondta: a kormány nagyon komolyan veszi a jelentésben foglaltakat. Különösen nyugtalanítónak nevezte, hogy az orosz államnak köze lehetett Litvinyenko megöléséhez. Ez alapjaiban sérti a nemzetközi jog és a civilizált viselkedés szabályait – jelentette ki, hozzátéve, hogy Oroszországtól azért ez nem meglepő.

Kovtun és Lugovoj ellen nemzetközi körözés van érvényben, a vagyonukat befagyasztják – mondta a brit belügyminiszter, hozzátéve, hogy Oroszország londoni nagykövetét bekéretik a Külügyminisztériumba.

Kitért arra is, hogy Oroszország egyre autoriterebb, egyre agresszívebb és egyre nacionalistább, ami az európai biztonságot veszélyezteti. Az Owen-jelentésnek van egy titkos záradéka is, ami a kormánynak intézkedési javaslattal szolgál. May azt mondta, erről nem beszélhet, de a kormány lépni fog az ügyben.

May arra is kitért, hogy ha Kovtun és Lugovoj elhagyja Oroszországot, letartóztatják őket. Azt mondta, David Cameron a következő adandó alkalommal Putyinnal is beszél az ügyről. Emlékeztetett arra is, hogy az Egyesült Királyság élen jár az Oroszország elleni uniós szankciók szorgalmazásában.

Litvinyenko özvegye elégedett

Lugovoj az orosz Interfax hírügynökségnek nyilatkozva abszurdnak nevezte az ellene felhozott vádakat, szerinte London leplezni akarja Litvinyenko halálának valódi okát, és a vádak oroszellenességből fakadnak.

Marina Litvinenko (C), widow of Russian former spy Alexander Litvinenko, addresses journalists outside the Royal Courts of Justice in central London on January 21, 2016.  Russian President Vladimir Putin "probably approved" the radiation poisoning of former KGB agent Alexander Litvinenko in London, a British judge said  at the conclusion of a public inquiry into his agonising death. Litvinenko was allegedly poisoned at a hotel by a cup of tea laced with polonium-210 -- an extremely expensive radioactive isotope only available in closed nuclear facilities -- in a sequence of events which could have come from a Cold War thriller.    AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N / AFP / NIKLAS HALLE'N
Marina Litvinyenko sajtótájékoztatója. Fotó: Europress

Litvinyenko özvegye, Marina Litvinyenko azt mondta: elégedett a vizsgálattal. „Férjem halálos ágyán tett kijelentését bizonyította a bíróság” – közölte. Marina Litvinyenko arra szólította fel az Egyesült Királyságot, hogy utasítson ki minden orosz ügynököt, hozzon további gazdasági szankciókat és magánszemélyek elleni kitiltásokat.

Csúnya ellenreakcióra számítanak

Marina Litvinyenko ügyvédje, Ben Emmerson azt mondta: gyávaság lenne a brit kormánytól, ha nem adna kemény választ a Londonban elkövetett „nukleáris terrorcselekményre”. Szerinte Vlagyimir Putyin bukásáig nincs esély a két gyilkos bíróság elé állítására, elképzelhetetlen, hogy az orosz államfő kiadná őket, miután ő küldte őket Londonba, hogy megöljék Alekszandr Litvinyenkót.

Emmerson azt is mondta: nem világos, hogy hány ügynök van a londoni orosz nagykövetségen, de mindannyiukat ki kell utasítani. Ha David Cameron nem teszi ezt, gyengének fog látszani a terrorizmus elleni harcban – jelentette ki. Az ügyvéd „csúnya és aránytalan” válaszreakcióra számít a Kremlből.

Az orosz külügyminisztérium szerint politikai motivációból születtek a vádak, az eljárás pedig nem volt átlátható. Maria Zaharova szóvivő közölte: a jelentést részletesen tanulmányozniuk kell, de elöljáróban kijelentheti, hogy az orosz álláspont jól ismert és változatlan. „Sajnáljuk, hogy egy bűncselekmény átpolitizálódott és rányomta bélyegét a kétoldalú kapcsolatainkra” – áll Zaharova nyilatkozatában, melyben a szóvivő azt is kifogásolja, hogy a bizonyítási eljárás egy része zárt ajtók mögött zajlott (a titkos hírszerzési információkra vonatkozóan). (AP, al-Dzsazíra, BBC, The Guardian)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.