Nagyvilág

Először vette le maszkját egy durva savtámadás áldozata

Egy új törvény ratifikációján jelent meg először nyilvánosan, a maszkja nélkül a 35 éves Natalia Ponce de Leon. A nőre 2014 márciusában savat öntöttek, a kolumbiai Bogotában, ahol az anyját látogatta meg. Az új szabályozás értelmében az ilyen támadások elkövetői akár ötven év börtönt is kaphatnak a latin-amerikai országban – írja a Mirror.

Natalia Ponce De Leon a támadás előtt (fotó: Facebook)
Natalia Ponce De Leon a támadás előtt (fotó: Facebook)

A támadás során erős sav fröccsent a nő arcába, nyakára, hasára és a lábaira is: a teste 25 százaléka károsodott. Natalia, bár 15 műtéten esett át Hollandiában, az arcára pedig mesterséges bőrrel rekonstruálták, eddig csak maszkban volt hajlandó a nyilvánosság előtt megjelenni. Január 18-án, hétfőn, a büntetőtörvénykönyv szigorítása miatt azonban összeszedte a bátorságát, és megmutatta sebhelyeit.

Egészen idáig, a savas támadások elkövetői maximum hat évet kaptak, és a legtöbben házi őrizetben is letölthették a büntetésüket. Az új szabályozás, amellett, hogy sokkal keményebben sújtja a tetteseket, az áldozatoknak egészségügyi segítséget biztosít.

Natalia Ponce De Leon a törvény ratifikációján (fotó: Europress)
Natalia Ponce De Leon a törvény ratifikációján (fotó: Europress)

Bár a savas támadások leginkább Ázsia déli országaira jellemzők, a dél-amerikai Kolumbia a világ élvonalában jár az ilyen bűncselekmények számát tekintve: 2004 óta 526 női, és 361 férfi áldozatról tudnak a hatóságok.

Natalia Ponce de Leon sokat segített az új törvény megalkotásában, amit végül róla neveztek el. A nő a szabályozás legfontosabb elemének azt tartja, hogy állam ezen túl jelentős rész vállal az áldozatok hosszú hónapokig tartó orvosi, és pszichológiai kezelésében.

(via Mirror)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik