Nagyvilág

Belecsapott az EU Koszovó tenyerébe

Az Európai Parlament is rábólintott a Koszovóval kötött EU-s szerződésre. A nem minden EU-tag által elismert balkáni államnak az unióéhoz kell igazítania a jogrendszerét.

Megszavazta az Európai Parlament (EP) csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén az Európai Unió és Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodás ratifikálását. A képviselők közül 486 szavazott a megállapodás mellett, 102 ellene, 81 pedig tartózkodott. Az EP szerint a megállapodás fontos első lépése Koszovó európai integrációjának.

“Most először lép szerződéses kapcsolatba az EU és Koszovó” – mondta Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti EP-képviselő. “Ezek után a szerződésnek késedelem nélkül hatályba kell lépnie. Ez nagyon fontos és kedvező jelet küld majd a koszovói polgároknak és a gazdaságnak. A megállapodás végrehajtása segíti majd a reformfolyamat intézményesülését” – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy ez hozzá fog járulni a régió stabilizálásához is.

Vízummentességet kaphat Koszovó

Az EP jóváhagyása után az Európai Unió Tanácsa hivatalosan is megkötheti az egyezményt, ami ezután léphet életbe. A megegyezést, ami szoros politikai, gazdasági és kereskedelempolitikai együttműködést alapoz meg az EU és a legszegényebb balkáni ország között, még október végén írták alá. A dokumentumot egy héttel később a pristinai parlament is jóváhagyta.

Koszovó a megállapodás alapján fokozatosan az uniós normákhoz igazítja jogrendszerét, cserébe pedig az EU kilátásba helyezte a vízumliberalizációt. A megállapodás azt is lehetővé teszi, hogy Koszovó vámmentesen exportálhasson az unióba.

A Szerbiától való függetlenségét 2008-ban egyoldalúan kikiáltott, zömmel albánok lakta Koszovó önállóságát Szerbia máig nem ismerte el, de az EU közvetítésével éveken át folytatott egyeztetéseken sikerült jelentős mértékben normalizálni Belgrád és Pristina viszonyát. A Nyugat-Balkán országai Koszovó kivételével már mind megkapták az uniós vízummentességet. Önálló államként azonban öt uniós tag – Ciprus, Görögország, Románia, Spanyolország és Szlovákia – sem ismeri el az MTI szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik